Hoe veilig staat de pensioenpolis?

Datum:
 • donderdag 20 april 2023
 • in
 • Categorie:
 •  VERKEERDE INTERPRETATIE VAN DE RISICO’S  JEROEN VAN WENSEN 

  20-4-2023


  Hoe veilig staat de pensioenpolis?

  In december 2020 ging verzekeraar Conservatrix bankroet. De pensioenen van zo’n tachtigduizend verzekerden zijn daarna overgenomen door andere verzekeraars. Maar tegen een hoge prijs voor de polishouders, die hun uitkering wel 20 procent zagen dalen.

  Veel werknemers moeten op de pensioendatum hun pensioenkapitaal onderbrengen bij een verzekeraar. Maar wie wil weten of het kapitaal daar ook veilig staat, kan lang zoeken,’ zegt financieel specialist Jeroen Wolfsen (52), eigenaar en oprichter van vergelijkingssite Money-Wise.nl.

  JEROEN VAN WENSEN
  Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
  Lees meer
  Jeroen van Wensen

  SOLVABILITEIT OP DE HOMEPAGE

  Onlangs haalde Wolfsen de vakpers met zijn pleidooi om verzekeraars verplicht hun solvabiliteitscijfers te laten vermelden op de homepage van hun website. Dat maakt de financiële robuustheid van een verzekeraar inzichtelijk, zodat klanten weten of ze er hun pensioengeld veilig kunnen stallen.

  Nu zitten deze cijfers doorgaans nog alleen diep verstopt in jaarverslagen, uitsluitend te vinden op het deel van de website voor de aandeelhouders van de verzekeraar. Praktisch onvindbaar, zegt Wolfsen. ‘Je moet er dus op vertrouwen dat het goed zit.’

  VERKEERDE INTERPRETATIE VAN DE RISICO’S

  Maar hoe denken de verzekeraars over zijn pleidooi? EW legde het voor aan het Verbond van Verzekeraars, de belangenclub van de sector. ‘Om het werkelijke risico te beoordelen, moet je veel dieper in het beleid van een verzekeraar duiken,’ antwoordt het verbond, dat per e-mail een toelichting geeft op de kapitaaleisen voor verzekeraars en hoe solvabiliteitscijfers kunnen leiden tot een verkeerde interpretatie van de risico’s.

  ‘Het zou mooi zijn als we in staat zouden zijn de ingewikkelde werkelijkheid te reduceren tot één getal. Maar dat is helaas niet het geval,’ schrijft het verbond.

  OVERAL BESTAAT EEN INDICATOR VOOR

  Wolfsen heeft begrip voor die reactie, maar ook weer niet: ‘In de verzekeringsbranche bestaat voor elk financieel product een risico-indicator. Dan moet er toch ook een indicator te bedenken zijn die aangeeft of de partij waar je tonnen onderbrengt veilig is?’

  Discussie wordt vervolgd.


  ELSEVIER

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Zoals alles onder Rutte/Kaag worden ook onze pensioenen uitgekleed. Het geld verdwijnt naar de gigantische tekorten van Italië, Griekenland, Frankrijk, Griekenland en ook Belgie. Daarom ook moeten wij in Nederland langer doorwerken. 1 EU? Laat me niet lachen, de EU is 1 grote nivellerings fabriek, voorgezeten door tot op het bot corrupte Politici. Nu Ursula von der Leyen weer die honderden miljoenen omkoop-geld van Pfizer heeft ontvangen. Als bestuurder dien je nu eenmaal transparant te zijn en dat ben je niet als je dubieuze e-mails laat verdwijnen, het lijkt Rutte wel. Het is allemaal met het zelfde sop overgoten en normaal gesproken dienen dat soort oplichters gewoon van het toneel te verdwijnen, echter tegenwoordig niet meer: Hoe meer ze stelen hoe vaster ze in het zadel zitten..

  Een reactie posten