"DEALS MET DE VIJAND" - door Seymour Hirsch (Nederlandse vertaling)

Datum:
 • donderdag 13 april 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Heeft de regering Biden, temidden van de welig tierende corruptie in Kiev en terwijl Amerikaanse troepen zich verzamelen aan de Oekraïense grens, een eindspel voor het conflict?

  De regering van Oekraïne, onder leiding van Volodymyr Zelensky, heeft het geld van de Amerikaanse [en Europese red.] belastingbetaler gebruikt om waanzinnige bedragen te betalen voor de broodnodige diesel die het Oekraïense leger op de been houdt in de oorlog met Rusland. Het is onbekend hoeveel de regering Zelensky precies per liter betaalt. Wel weten we dat het Pentagon wel $400 betaalde om 1 gallon benzine vanuit een haven in Pakistan per vrachtwagen of parachute naar Afghanistan te vervoeren, tijdens de decennialange Amerikaanse oorlog daar.

  Wat velen ook niet wisten, is dat Zelensky die brandstof nota bene kocht van Rusland, het land waarmee hij en Washington in oorlog zijn, en dat de Oekraïense president en velen in zijn entourage honderden miljoenen dollars hebben afgeroomd van de Amerikaanse gelden die bestemd waren voor de betaling van diesel.

  Een analist van de Central Intelligence Agency (CIA) schatte de verduisterde fondsen vorig jaar op minstens 400 miljoen dollar; een andere expert vergeleek het niveau van corruptie in Kiev met dat van de Afghaanse oorlog, "hoewel er geen professionele auditrapporten uit Oekraïne zullen komen".

  "Zelensky heeft goedkope diesel gekocht van de Russen," vertelde een goed geïnformeerde Amerikaanse inlichtingenambtenaar mij. "En wie betaalt dat gas en de olie? Wij. Poetin en de oligarchen verdienen er miljoenen aan".

  "Zelensky heeft goedkope diesel gekocht van de Russen," vertelde een goed geïnformeerde Amerikaanse inlichtingenambtenaar mij. "En wie betaalt dat gas en de olie? Wij. Poetin en de oligarchen verdienen er miljoenen aan".

  Veel ministeries in Kiev hebben letterlijk "geconcurreerd", zo werd mij verteld, om dekmantelbedrijven op te zetten voor exportcontracten voor wapens en munitie met particuliere wapenhandelaren over de hele wereld, die allemaal smeergeld geven. Veel van die bedrijven bevinden zich in Polen en Tsjechië, maar andere zouden gevestigd zijn in de Perzische Golf en Israël. "Het zou me niet verbazen dat er andere zijn op de Kaaimaneilanden en Panama, en er zijn veel Amerikanen bij betrokken," vertelde een Amerikaanse deskundige op het gebied van internationale handel.

  De kwestie van de corruptie werd rechtstreeks bij Zelensky aangekaart tijdens een ontmoeting afgelopen januari in Kiev met CIA-directeur William Burns. Zijn boodschap aan de Oekraïense president, zo vertelde mij een inlichtingenfunctionaris met directe kennis van de bijeenkomst, kwam zo uit een maffiafilm uit de jaren vijftig. De hoge generaals en regeringsfunctionarissen in Kiev waren boos over wat zij zagen als Zelensky's hebzucht, zo vertelde Burns de Oekraïense president, omdat "hij een groter deel van het afgeroomde geld nam dan naar de betreffende generaals ging."

  Burns legde Zelensky ook een lijst voor van vijfendertig generaals en hoge ambtenaren wier corruptie bekend was bij de CIA en anderen in de Amerikaanse regering. Zelensky reageerde tien dagen later op de Amerikaanse druk door tien van de meest opzichtige ambtenaren op de lijst publiekelijk te ontslaan en verder weinig te doen. "De tien die hij ontsloeg, schepten schaamteloos op over het geld dat ze hadden en reden rond in Kiev in hun nieuwe Mercedes," vertelde de inlichtingenambtenaar.

  De halfslachtige reactie van Zelensky en het gebrek aan bezorgdheid van het Witte Huis werd, zo voegde de inlichtingenfunctionaris toe, gezien als een extra teken van een gebrek aan leiderschap dat leidt tot een "totale ineenstorting" van het vertrouwen tussen het Witte Huis en sommige elementen van de geheime diensten. 

  Een andere splijtzwam, zo is mij in mijn recente berichtgeving herhaaldelijk verteld, is de strikte ideologie en het gebrek aan politieke vaardigheid die minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken en nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan aan de dag leggen. De president en zijn twee belangrijkste adviseurs voor buitenlands beleid "leven in andere werelden" dan de ervaren diplomaten en militaire en inlichtingenofficieren die aan het Witte Huis zijn toegewezen;. "Ze hebben geen ervaring, oordeel en morele integriteit. Ze vertellen alleen maar leugens, verzinnen verhalen. Diplomatieke ontkenbaarheid is iets anders," zei de inlichtingenambtenaar. "Dat moet gebeuren."

  Een prominente gepensioneerde Amerikaanse diplomaat die fel gekant is tegen Biden's buitenlands beleid ten aanzien van China en Rusland beschreef Blinken als weinig meer dan een "opgeschoten congresmedewerker" en Sullivan als "een politieke campagnemanager" die plotseling vooraan staan in de wereld van de machtige diplomatie "zonder empathie voor de oppositie".

  Een prominente gepensioneerde Amerikaanse diplomaat die fel gekant is tegen Biden's buitenlands beleid ten aanzien van China en Rusland beschreef Blinken als weinig meer dan een "opgeschoten congresmedewerker" en Sullivan als "een politieke campagnemanager" die plotseling vooraan staan in de wereld van de machtige diplomatie "zonder empathie voor de oppositie". Het zijn fatsoenlijke politici," voegde hij eraan toe, "maar nu staat de politieke en energiewereld op zijn kop. China en India verkopen nu benzine aan de westerse wereld. Het is gewoon business."

  De huidige crisis wordt niet bepaald geholpen door het feit dat Poetin ook irrationeel handelt. De inlichtingenambtenaar vertelde me dat alles wat Poetin "in Oekraïne heeft gedaan in strijd is met de langetermijnbelangen van Rusland". Emotie heeft de rationaliteit overwonnen en hij doet dingen die totaal niet productief zijn. En dus gaan we met Zelensky en Poetin om de tafel zitten en het uitwerken? Geen schijn van kans."

  "Het vernietigen van de Nord Stream pijpleidingen is nooit besproken, of zelfs maar van tevoren bekend, door de [inlichtingendiensten] gemeenschap," vertelde de ambtenaar me. "En er is geen strategie om de oorlog te beëindigen.

  "Er is een totale breuk tussen de leiding van het Witte Huis en de inlichtingengemeenschap," zei de inlichtingenambtenaar. De breuk gaat terug tot het najaar, toen Biden, zoals ik begin februari meldde, opdracht gaf tot de geheime vernietiging van de Nord Stream pijpleidingen in de Oostzee. 

  "Het vernietigen van de Nord Stream pijpleidingen is nooit besproken, of zelfs maar van tevoren bekend, door de [inlichtingendiensten] gemeenschap," vertelde de ambtenaar me. "En er is geen strategie om de oorlog te beëindigen. 

  De VS spendeerden twee jaar aan het plannen van de invasie in Normandië in de Tweede Wereldoorlog. Wat gaan we doen als China besluit Taiwan binnen te vallen?" De ambtenaar voegde eraan toe dat de National Intelligence Council nog opdracht moet geven tot een National Intelligence Estimate (NIE) over de verdediging van Taiwan tegen China, die nationale veiligheid en politieke richtlijnen zou bieden voor het geval dat tóch gebeurt. Er is vooralsnog geen reden, ondanks herhaalde Amerikaanse politieke provocaties van zowel Democraten als Republikeinen, zei de ambtenaar, om te vermoeden dat China van plan is Taiwan binnen te vallen. Het land heeft miljarden verloren aan zijn wild ambitieuze Belt and Road Initiatief dat Oost-Azië met Europa moet verbinden en investeert, misschien dom, in zeehavens over de hele wereld. "Het punt is," vertelde de ambtenaar me, "dat er geen werkend NIE-proces meer is.

  "Burns is niet het probleem," zei de ambtenaar. "Het probleem is Biden en zijn voornaamste luitenants, Blinken en Sullivan en hun hofhouding van aanbidders, die degenen die kritiek hebben op Zelensky zien als pro-Poetin. 'Wij zijn tegen het kwaad. Oekraïne zal vechten tot de laatste militaire granaat verdwenen is, en nog steeds vechten.' En dus krijg je een Biden die Amerika vertelt dat we gaan vechten zolang het duurt."

  De ambtenaar wijst op de weinig bekende en door de media genegeerde inzet , goedgekeurd door Biden, van twee Amerikaanse legerbrigades met duizenden gevechtseenheden die naar de grens met Oekraïne zijn gestuurd. Een brigade van de 82nd Airborne Division heeft intensief getraind en geoefend vanuit haar basis in Polen op enkele kilometers van de Oekraïense grens. Ze werd eind vorig jaar versterkt door een brigade van de 101e Luchtlandingsdivisie die in Roemenië werd ingezet. De feitelijke mankracht van de twee brigades, wanneer de administratieve en ondersteunende eenheden - met de vrachtwagens en chauffeurs die de constante stroom van wapens en militaire uitrusting over zee vervoeren om de eenheden gevechtsklaar te houden - in totaal meer dan 20.000 zouden bedragen.

  De inlichtingenfunctionarissen vertelden me dat "er geen bewijs is dat een hoge functionaris in het Witte Huis echt weet wat er aan de hand is in de 82e en 101e. Zijn ze daar als onderdeel van een NAVO-oefening of om te dienen bij NAVO-gevechtseenheden als het Westen besluit om Russische eenheden binnen Oekraïne aan te vallen? Zijn ze daar om te trainen of om een trigger te zijn? De rules of engagement zeggen dat ze de Russen niet mogen aanvallen, tenzij onze jongens worden aangevallen."

  "Dit is niet alleen slecht leiderschap. Er is uberhaupt geen leiderschap. Nul."

  "Maar de junioren leiden hier de show," voegde de ambtenaar eraan toe. "Er is geen NSC-coördinatie en het Amerikaanse leger maakt zich op om oorlog te voeren. Er is geen idee of het Witte Huis weet wat er aan de hand is. Is de president naar het Amerikaanse volk gegaan met een informatieve uitzending over wat er aan de hand is? De enige briefings die de pers en het publiek vandaag krijgen zijn van woordvoerders van het Witte Huis.

  "Dit is niet alleen slecht leiderschap. Er is uberhaupt geen leiderschap. Nul." De functionaris voegde eraan toe dat een team Oekraïense gevechtspiloten nu hier in Amerika wordt opgeleid om met in de VS gebouwde F-16 gevechtsvliegtuigen te vliegen, met het doel om, indien nodig, in gevechten te vliegen tegen Russische troepen en andere doelen binnen Oekraïne." Over een dergelijke inzet is nog geen besluit genomen.

  De duidelijkste verklaringen over het Amerikaanse beleid komen niet van het Witte Huis, maar van het Pentagon. Generaal Mark Milley van het leger, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, zei over de oorlog op 15 maart: "Rusland blijft geïsoleerd. Hun militaire voorraden raken snel uitgeput. Hun soldaten zijn gedemoraliseerde, ongetrainde, ongemotiveerde dienstplichtigen en veroordeelden, en hun leiderschap laat hen in de steek. Omdat ze al gefaald hebben in hun strategische doelstellingen, vertrouwt Rusland steeds meer op andere landen, zoals Iran en Noord-Korea. . . . Deze relatie is gebouwd op de wrede banden om vrijheid te onderdrukken, vrijheid te ondermijnen en hun tirannie in stand te houden. . . . Oekraïne blijft sterk. Ze zijn bekwaam en getraind. Oekraïense soldaten zijn . . . sterk in hun gevechtseenheden. Hun tanks, infanteriegevechtsvoertuigen en pantservoertuigen zullen de frontlinie alleen maar versterken."

  Er zijn aanwijzingen dat Milley net zo optimistisch is als hij klinkt. Mij werd verteld dat de Joint Chiefs twee maanden geleden leden van de staf het "bevel" hadden gekregen om alvast een einde-oorlogsverdrag op te stellen om aan de Russen voor te leggen na hun verwachtte nederlaag op het Oekraïense slagveld.

  Als het slecht gaat met het onderbemande en kansloze Oekraïense leger in de komende maanden, zullen de twee Amerikaanse brigades zich dan verenigen met NAVO-troepen en het opnemen tegen het Russische leger in Oekraïne? Is dit het plan, of de hoop, van de Amerikaanse president? Is dit het haardvuurgesprek dat hij wil geven? Als Biden besluit zijn gedachten met het Amerikaanse volk te delen, wil hij misschien uitleggen wat twee legerbrigades, volledig bemand en bevoorraad, zo dicht bij het oorlogsgebied doen?

  Seymour Hersh


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Ongelooflijk wat een smeerlapperij en dan het domme Nederlandse volk wat nog Oekraïense vlaggen ophangt om hun steun te betuigen aan een doorgesnoven krankzinnige Zelensky (en Biden). Voor niet weet wat doorgesnoven betekent kan zijn licht ook opsteken bij Hugo de Jonge want die is met hetzelfde (heroïne)sop overgoten.

  Een reactie posten