In een reactie op het pakket energiebeleid dat onlangs door de Britse regering is vrijgegeven, waarschuwde Net Zero Watch dat Rishi Sunak en zijn collega’s niets lijken te hebben geleerd van de bittere ervaringen van de energiekostencrisis en de groeiende last van hernieuwbare energie negeren.

Ondanks onweerlegbaar bewijs dat de kosten van hernieuwbare energie niet zijn gedaald, is de regering niet alleen van plan miljarden ponden aan subsidies te blijven verstrekken, maar stelt ze ook voor om het oorspronkelijke plan van Boris Johnson uit te voeren om de groene last naar de gasrekening te verschuiven. Hierdoor wordt verwarming nog minder betaalbaar voor miljoenen arme huishoudens.De regering verwijst ontwijkend naar dit plan als het “herbalanceren” (Powering Up Britain, p. 63) van gas- en elektriciteitsrekeningen, maar Net Zero Watch merkt op dat het effect niet kostenneutraal is voor de meeste aardgasverbruikers in midden- en lagere inkomens. huishoudens, om de volgende redenen:

1. De nieuwe belasting zal de totale energierekening van huishoudens verhogen voor degenen die momenteel gas gebruiken. Een substantiƫle minderheid van de huishoudens gebruikt helemaal geen gas en zal de nieuwe gasbelasting niet betalen, dus hun huidige deel van de elektriciteitssubsidies wordt overgedragen aan de huishoudens die gas gebruiken.


2. Beter afgestelde huishoudens kunnen de nieuwe gasbelasting ontwijken door over te stappen op elektrisch aangedreven warmtepompen. Hun deel van de gasbelasting gaat dan over naar de resterende gasverbruikers, die veelal in de lagere inkomensklassen vallen en dus geen warmtepomp kunnen betalen.

Dr. Benny Peiser, de directeur van Net Zero Watch zei:

Terwijl energieanalisten waarschuwen voor een hernieuwde energiekostencrisis later dit jaar, lijkt de regering zich niet bewust van de toenemende economische pijn voor huishoudens en bedrijven. De heer Sunak en zijn ministers zullen Rusland niet de schuld kunnen geven van de volgende energiecrisis; in plaats daarvan zal de overheid terecht verantwoordelijk worden gehouden voor haar totale falen om de stijgende kosten van groene heffingen te verminderen.

Extra informatie

Groene belastingen op huisverwarming kunnen een volksgezondheidscrisis veroorzaken en een sociale ramp veroorzaken, waarschuwt Boris Johnson

Voorgestelde verwarmingsbelasting om Net Zero te financieren is een sociale en politieke ramp in wording

Warmtepompsubsidies voor de rijken en gasbelastingen voor de rest kunnen Boris Johnson ten val brengen

***

Bron hier.

***