VN-Veiligheidsraad blokkeert onafhankelijk onderzoek Nord Stream

Datum:
 • woensdag 29 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  H Het door Rusland verlangde onafhankelijke onderzoek naar de aanslagen op de Nord Stream-pijpleidingen is tegengehouden door de VN-Veiligheidsraad.  29-3-2023


  Moskou overweegt ondertussen om schadevergoeding te eisen.Stream-pijpleidingen is tegengehouden door de VN-Veiligheidsraad. Moskou overweegt ondertussen om schadevergoeding te eisen.

  Eind september maakten vier zware exposies een einde aan de Nord Stream-pijpleidingen, die gas vervoerden van Rusland naar Duitsland. Aanvankelijk wezen alle westerse vingers beschuldigend richting Moskou, totdat onlangs ineens een ‘onafhankelijk opererende pro-Oekraïense groep’ door Amerikaanse inlichtingendiensten werd aangewezen als dader.

  Duitsland, Zweden en Denemarken voeren momenteel hun eigen onderzoeken uit naar de sabotage, maar het Kremlin beschuldigt die landen ervan de waarheid in de doofpot te stoppen. Rusland vraagt zich af of er wel serieus gekeken wordt naar de mogelijkheid dat de VS, wellicht met hulp van andere westerse landen, de aanval hebben uitgevoerd. Onderzoeksjournalist Seymour Hersh claimde onlangs bewijs te hebben dat de regering Biden verantwoordelijk is. Daarom drong Moskou er vorige maand bij de Veiligheidsraad op aan om de Verenigde Naties een onderzoek te laten uitvoeren.

  Geen steun

  “Zonder een objectief en transparant internationaal onderzoek zal de waarheid over wat er is gebeurd niet aan het licht komen,” zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia voor de stemming tegen de Raad, maar dat mocht niet baten. Alleen Rusland, China en Brazilië stemden voor. De overige twaalf landen onthielden zich van stemming. De meeste landen die zich van stemming onthielden, zeiden dat zij dit deden omdat de nationale onderzoeken moeten worden afgerond voordat wordt overwogen of actie bij de Verenigde Naties nodig is.

  ‘Waarheid niet verdoezelen’

  Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov is teleurgesteld over de uitkomst van de stemming. “Natuurlijk betreuren we dit besluit. Naar onze mening zou iedereen geïnteresseerd moeten zijn in een objectief onderzoek, waarbij alle belanghebbenden worden betrokken, evenals iedereen die licht kan werpen op wie deze terroristische daad heeft bevolen en uitgevoerd,” zei hij volgens persbureau TASS.

  Peskov gaf aan dat Moskou alsnog zal proberen een internationaal en onafhankelijk onderzoek af te dwingen, zonder in details te treden. “Wij vinden dit uiterst belangrijk en betreuren het dat een dergelijk initiatief niet is genomen. Maar de Russische kant zal er absoluut op blijven aandringen dat niemand dit onderwerp mag verdoezelen.”

  Schadevergoeding

  Rusland overweegt om schadevergoeding te eisen voor de gesaboteerde Nord Stream-gaspijpleidingen, zo liet de hoge Russische diplomaat Dmitri Birichevsky weten aan persbureau RIA Novosti. “We sluiten niet uit dat we de kwestie van schadevergoeding als gevolg van de ontploffingen van de Nord Stream-pijpleidingen aan de orde zullen stellen.” Hij gaf niet aan van wie Moskou schadevergoeding zou eisen.

  VS als verdachte

  Het wijzen naar de VS als hoofdverdachte komt niet helemaal uit de lucht vallen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben namelijk herhaaldelijk gewaarschuwd dat zij er ‘alles aan zouden doen om te voorkomen dat Nord Stream 2 operationeel zou worden’, als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. In juni 2022 hield de NAVO een militaire oefening rond het Deense eiland Bornholm, precies waar de explosies plaatsvonden.


  Tekst gaat verder onder de tweet

  st gaat verder onder de tweet

  Westerse media


  Westerse media

  Fox News-presentator maakte onlangs gehakt van de westerse media, die halsstarrig blijven weigeren om openlijk te praten over de mogelijkheid dat de VS de aanslagen hebben uitgevoerd en iedereen uitmaken voor ‘Russische agent’ die dat wel doet. Kanalen zoals CNN en de New York Times papegaaien volgens hem braaf na wat regeringsfunctionarissen hen influisteren aan 'nepnieuws'.

  Blckbx  1 reacties :

  Anoniem zei

  De VN-Veiligheidsraad is de VS en aanhang dus vreemd is het niet dat er geen onderzoek naar het opblazen van de pijplijn wordt gedaan. Een land, in dit geval Rusland, wat voor miljarden euro's een pijplijn aanlegt gaat echt zijn eigen pijplijn opblazen als het een simpele handeling is om de kraan dicht te draaien. Landen die geen onderzoek willen naar dubieuze zaken zoals in Nederland met de oversterfte, zijn zo verdacht als de pest alleen om het te bewijzen is onderzoek nodig en daar gaan de schuldigen dus voor liggen. Een beetje heel erg doorzichtig, maar het onnozele volk pikt het.

  Een reactie posten