Sid Lukkassen: Geen hoop op verbetering, de werkomgeving aan de universiteit is killing voor het vrijdenken

Datum:
  • donderdag 30 maart 2023
  • in
  • Categorie:
  •  Het is best bijzonder om te zien dat vrijheidminnend Nederland bijval (de academische vrijheid aan de universiteit is in gevaar red.) lijkt te krijgen vanuit onverwachte hoek, het Europees Parlement.


    Mark Jongeneel 30-3-2023


     Daarom zijn wij erg benieuwd hoe onze columnisten Paul Cliteur en Sid Lukkassen, die hun sporen hebben verdiend aan de universiteit, tegen deze ontwikkeling aankijken. Vandaag kun je hieronder de reactie van Lukkassen lezen. Hier kun je de reactie van Paul Cliteur teruglezen.

    ''De universitaire wereld kampt met meerdere problemen. Als eerste de cloak-and-dagger politiek, waarbij collega's elkaar onderling saboteren, en waarbij vaak een duidelijke bedrijfspraktijk ontbreekt qua hoe men omgaat met relaties tussen studenten en docenten. Bijvoorbeeld de Radboud Universiteit Nijmegen is op dit vlak regelmatig in het nieuws.'' schrijft Sid Lukkassen.

    Lukkassen vervolgt: ''Daarnaast, het probleem van 'publish or perish'. Artikelen worden dikwijls geschreven door vijf of meer auteurs, zodat iedereen zijn naam maar aan academische publicaties kan hangen. Tijd om die artikelen echt te lezen, is er nauwelijks. De aansluiting tussen de academische wereld en het publiek debat is ook zeer gering.

    Als academicus ben je hierom dikwijls bezig om verschillende subsidieaanvragen in te dienen. De concurrentie is moordend. Als één van die aanvragen wordt gehonoreerd, ben je in de tijd dat je van inkomsten wordt voorzien, meestal meer bezig met toekomstige aanvragen indienen, om je academische tijd weer te rekken, dan met het daadwerkelijk uitvoeren van het gesubsidieerde onderzoek.

    In de psychologische wetenschap is er daarnaast het probleem dat men de media kan halen met controversiële onderzoeken. Echter, dikwijls worden die uitslagen niet gereproduceerd na het verschijnen van het aanvankelijke artikel.

    Dan komen we op de cancel culture. Ik heb hier zelf mee te maken gehad, zie dit debat: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/verscheidenheid-wetenschap

    Juist omdat de concurrentie zo moordend is, is het aanlokkelijk mensen op ideologische gronden te cancelen. Laurens Buijs kan hier ook over meepraten.

    Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

    Al deze factoren bij elkaar opgeteld, scheppen een omgeving die absoluut killing is voor vrijdenken. Het is om deze redenen dat ik liever via politieke kanalen aan geld kom voor mijn onderzoeken, dan via academische.''

    DDS


    0 reacties :

    Een reactie posten