Gemeenten overbelast door regering: energietoeslag hard nodig, maar uitvoering faalt

Datum:
 • zondag 26 maart 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Onze 340 Nederlandse gemeenten hebben het zwaar te verduren door het falende beleid van de regering met betrekking tot de energietoeslagregeling.


  Nieuwsredactie DDS 25-3-2023


  Terwijl de energietoeslag broodnodig is om huishoudens met lage inkomens te ondersteunen bij de absurd gestegen energiekosten, laat de regering het afweten bij de uitvoering ervan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt aan de bel en eist een betere aanpak.

  De energietoeslag is essentieel voor maximaal 800.000 huishoudens met lage inkomens om de torenhoge energiekosten te kunnen dragen. De regering heeft echter de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze toeslag bij de gemeenten gelegd, die al overbelast zijn met hun reguliere taken. Vorig jaar bedroeg de toeslag 800 euro en dit jaar zelfs 1300 euro, met een beschikbaar budget van meer dan 850 miljoen euro.

  Ondanks dat het kabinet overweegt de energietoeslag voort te zetten, geven de lokale overheden duidelijk aan dat zij niet langer de dupe willen zijn van de regering die er niet in slaagt een noodzakelijk beleid goed te implementeren. In een brief aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de VNG dit standpunt kenbaar gemaakt.

  VNG-directeur Leonard Geluk benadrukt dat de energietoeslag zorgt voor een onhoudbare werkdruk bij de gemeenten. Ze moeten hun personeel overbelasten en extra personeel inhuren om de regeling uit te voeren. Geluk stelt dat het niet eerlijk is om te verwachten dat gemeenten dit in 2024 opnieuw doen, terwijl het de verantwoordelijkheid van de regering is om de energietoeslag goed te regelen.

  Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

  De VNG eist terecht dat nationale inkomenssteunmaatregelen door de nationale overheid worden uitgevoerd. De energietoeslag is noodzakelijk geworden door het beleid van de regering, en het is dan ook hun verantwoordelijkheid om voor een goede uitvoering te zorgen.

  De 342 gemeenten hebben genoeg van het afschuiven van verantwoordelijkheden door de regering. Ze staan achter hun burgers en eisen een betere aanpak voor de energietoeslagregeling. De regering moet in actie komen om ervoor te zorgen dat deze noodzakelijke steun voor huishoudens met lage inkomens op een effici├źnte en effectieve manier wordt ge├»mplementeerd.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten