Docu | ‘STIK, stof tot nadenken’: Over de meedogenloze strijd tegen de boeren

Datum:
  • dinsdag 21 maart 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  •  De docu ‘STIK, stof tot nadenken’ toont hoe boeren in een hoek worden gedreven door Brussel en het onbetrouwbare stikstofrekenmodel AERIUS. En gaat het wel om stikstof, of om iets anders? Bekijk deze belangrijke film hier gratis!



    Zie HIER de uitzending  21-3-2023


    Duizenden boerenbedrijven, die vaak al vele generaties familiebezit zijn, dreigen kapot te gaan als gevolg van de bizarre stikstofregels. Behalve dat mensen hun levenswerk in rook zien opgaan, komt zo ook de Nederlandse voedselzekerheid in gevaar, waarschuwen boeren.

    Naast getroffen boeren laat de docu verschillende deskundigen aan het woord die het stikstofbeleid onderuithalen en gehakt maken van AERIUS, het rekenmodel waarop dat beleid grotendeels is gebaseerd. “Er zijn normen ingesteld en er is een model gebouwd. Die twee koppelen we aan elkaar en dat wordt de wet. Maar of dat ook maar iets met de werkelijkheid te maken heeft, weet men niet,” zegt wetenschapsjournalist Marcel Crok. “Dat gaat ten koste van het leven van boeren.”

    Volgens chemicus Jaap Hanekamp weten beleidsmakers dit, maar kijkt men de andere kant op. Hij spreekt daarom van science denial, het ontkennen van wetenschappelijke kennis. “En dan ga je je afvragen wat er nou werkelijk aan de hand is. Gaat het nu over stikstof? Dat antwoord moet zijn: nee, het gaat niet over stikstof. Het gaat over iets heel anders. Misschien moet het parlement daar maar eens over gaan ruziën. Hebben we het over stikstof, een ordinaire machtsstrijd, gezichtsverlies, of iets anders?”


    Steun de makers

    ‘STIK, stof tot nadenken’ is geregisseerd door Belgin Inal, geproduceerd door DOCSFAIR en wordt door Indepen.nl gedistribueerd – allemaal met eigen middelen en zonder steun van een filmfonds of een omroep. Als je deze docu waardeert en wilt dat dit soort belangrijke films gemaakt kunnen blijven worden, doe dan hier een donatie.


    In blckbx today van vrijdag 10 maart 2023 lichtte Erik van den Burg van Indepen.nl de film toe. Dat fragment is hieronder terug te zien.

     blckbx

    0 reacties :

    Een reactie posten