Roep om aftreden Rutte wordt luider na vernietigend rapport over gaswinning Groningen

Datum:
 • vrijdag 24 februari 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Roep om vertrek Rutte zwelt aan

   

  MARIT NUBÉ 24-2-2023  De parlementaire enquêtecommissie heeft zijn eindrapport gepresenteerd over de gaswinning in Groningen. Het oordeel is vernietigend. Bij de gaswinning zijn de belangen van de Groningers stelselmatig genegeerd; er werd niet genoeg prioriteit gesteld aan veiligheid, leefbaarheid en zorg. Meerdere politici roepen nu op tot het vertrek van premier Rutte.

  De afgelopen tijd is de enquêtecommissie druk bezig geweest met onderzoekingen en verhoringen van getuigen. Het eindrapport van tweeduizend pagina's schetst een gitzwart scenario van de Groningse gaswinning die in 1963 begon.

  "Nu is de gaswinning uitgelopen op een ongekend systeemfalen van zowel publieke als private partijen die hun plichten hebben verzaakt," aldus het rapport.

  In het rapport wordt meermaals de winstzucht van de overheid gehekeld inzake de gaswinning. Ook energieleveranciers Shell en Exxon Mobil moeten eraan geloven. De enquêtecommissie bestaat uit Kamerleden van GroenLinks, SP, PvdA, D66, ChristenUnie, CDA, VVD.

  Het rapport werd in Groningen in ontvangst genomen door Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bij de in-ontvangstneming zei Bergkamp: "Heel bijzonder dat het helemaal in Groningen wordt gepresenteerd." Politiek RTL-verslaggever Floor Bremer merkte daarover op: 'He-le-maal in Groningen dus. Wat precies het probleem van de gaswinning samenvat.'

  Roep om vertrek Rutte zwelt aan
  Hoewel rechtse politici zelf niet in de enquêtecommissie zaten, roepen meerderen nu wel op tot het directe vertrek van premier Rutte.

  'Premier Mark Rutte heeft de "ernst en urgentie" van de problemen in Groningen jarenlang "zwaar onderschat", stelt de enquêtecommissie in een vernietigende rapport. Voor BVNL is het duidelijk dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen door het enige juiste te doen: opstappen,' schrijft BVNL-leider Wybren van Haga.

  Zijn partij vindt dat het 'tijd is om afscheid te nemen' van de langstzittende premier van ons land.

  PVV-leider Geert Wilders schrijft: 'Belang van Groningers jarenlang bewust genegeerd. Onvergeeflijk. Nu snel orde op zaken stellen voor Groningers. En diegene die tijdens dit jarenlange drama premier was en faalde is premier Rutte. Hij moet nu zijn hoofd buigen voor de Groningers en aftreden!'

  Ook Hart voor Den Haag- en BVNL-politicus Richard de Mos heeft een duidelijk oordeel: 'Na een keihard oordeel van de enquêtecommissie zou premier Rutte gewoon de pleiterik moeten maken! Maar ja, die zal wel geen actieve herinnering meer hebben aan het leed dat Groningen is aangedaan!'

  Ook De Mos' partijgenoot, Ralf Sluijs, vindt dat Rutte niet genoeg het leed van de Groningers doorziet. Hij deelt een oud tv-fragment waarin volgens Sluijs naar voren komt dat Rutte weinig voeling heeft met de slachtoffers van de Groningse aardbevingen. 'Hier zien we die stuitende arrogantie en weglach-methode nog eens terug als hij per ongeluk in gesprek raakt met mensen die niet in het draaiboek stonden,' schrijft Sluijs erbij.

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Nou zouden jullie toch allemaal moeten weten dat meneer Rutte al uitgezocht is voor de nieuwe NAVO-baas. Aftreden zou het makkelijker maken voor hem om die positie over te nemen. Is dat nou wenselijk? En het zou het hem heel makkelijk maken om geen verantwoordelijkheid te nemen voor het wanbeleid dat hij Nederland opgelegt heefd. 'Verantwoordelijkheid nemen' zou moeten betekenen dat de slachtoffers in Groningen, van de toeslagenaffaire, de 'verloren' kinderen, de boeren en vissers, en alle mensen, die leed ervaaren hebben door de maatregelen, de wetten en regels omtrent 'corona' nietig verklaart en tegoed worden gemaakt. Als NAVO-baas heeft Rutte daar geen jurisdictie in Nederland meer (en zal daar ook niets mee gebeuren) en kan hij lekker doorgaan met wanbeleid in de NAVO.

  Een reactie posten