Ongehoord Nederland opent aanval op NPO Ombudsman: 'Vragen over onafhankelijkheid'

Datum:
 • woensdag 8 februari 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Vorige week werd duidelijk dat de NPO voorsorteert op een exit van aspirant omroep Ongehoord Nederland.


  7-2-2023


  Vooraf hieraan zijn twee vernietigende rapporten van NPO Ombudsman Margo Smit over de omroep geweest. Ongehoord Nederland stelt trekt de onafhankelijkheid van Smit echter in twijfel, en opent de aanval op haar in een uitgebreid artikel.

  Vorige week was er slecht nieuws voor Ongehoord Nederland (ON!). De NPO wil de omroep voor de derde keer een financi├źle sanctie opleggen, dit naar aanleiding van een onderzoek van Ombudsman Margo Smit naar het journalistiek handelen van de omroep.

  Daarnaast overweegt de NPO om een verzoek in te dienen tot het intrekken van de erkenning van ON als omroep. Zo'n exit-verzoek kan de NPO indienen bij staatssecretaris Gunay Uslu (D66). De NPO gaat hierover pas een beslissing maken als ON met een reactie op de derde sanctie komt. De omroep krijgt hiervoor twee weken de tijd

  Op ramkoers met de Ombudsman
  Ombudsman Margo Smit heeft tweemaal een kritisch rapport geschreven over omroep Ongehoord Nederland. In november betichtte Smit de omroep ervan 'aantoonbaar onjuiste informatie' te hebben verspreid. Dit was de tweede keer dat ze deze beschuldiging uitte.

  Eerder besloot Ongehoord Nederland al een klacht in te dienen tegen Smit vanwege een vermeend gebrek aan professionaliteit. Nu komt de omroep een nog grotere tegenaanval. In het uitgebreide artikel 'De vrienden van Margo: hoe onafhankelijk is NPO Ombudsman Smit?', dinsdag gepubliceerd, onderzoekt Ongehoord Nederland de banden die Ombudsman Margo Smit naar verluidt zou hebben met VVD-politicus Ton Elias, CDA-woordvoerder Bart Jochems, en de journalistieke clubs Pointer en Nieuwscheckers.

  'Is de 64-jarige onderzoeksjournalist eigenlijk wel de objectieve scheidsrechter boven de partijen die ze claimt te zijn? De bruggenbouwer die de kloof tussen het publiek en de Hilversumse omroepen beloofde te dichten?' schrijft de omroep. 'Uit onderzoek van Ongehoord Nederland blijkt dat Smit voor zichzelf lang niet altijd die hoge ethische normen en journalistieke transparantie hanteert.'

  'Vragen over onafhankelijkheid'
  De conclusie, helemaal onderaan het artikel, is niet mals: 'Wanneer we kijken naar zowel het optreden als de persoon van Smit tekent zich een duidelijk patroon af: zakelijke en priv├ęcontacten wisselen zich moeiteloos af of gaan naadloos in elkaar over. Benoemingen of aanstellingen lijken niet alleen samen te hangen met expertise en ervaring, maar ook met persoonlijke connecties of de juiste politieke kleur.'

  Volgens Ongehoord Nederland heeft Smit 'de kant gekozen van links, liberaal, woke Nederland'. Met het artikel hoopt Ongehoord Nederland 'belangrijk vragen over de onafhankelijkheid van Smit als NPO Ombudsman' op te roepen. 

  De omroep zegt Smit tevergeefs te hebben benaderd voor een inhoudelijke reactie op het artikel.

  NieuwRechts 

  0 reacties :

  Een reactie posten