‘Microsoft bouwt datacentrum in Wieringermeer zonder vereiste vergunningen’

Datum:
 • maandag 27 februari 2023
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - WIERINGERMEER Microsoft mag al bijna een jaar ongestoord bouwen aan een hyperscale datacentrum aan de Wieringermeerpolder, zonder de vereiste vergunningen.


   Internetredactie 27-2-2023  Op industrieterrein Het Venster naast de A7 wordt sinds 2022 gebouwd aan een uitbreiding van het bestaande datacentrum. Honderden Britse en Ierse bouwvakkers zijn aan het werk sinds april van dat jaar.


  De vergunningsverlening voor de nieuwbouw ligt echter stil omdat Microsoft de berekeningen van de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het enorme complex niet rond krijgt. Boeren en omwonenden vrezen dat de bouwwerken straks klaar zijn zonder dat er ooit een bouw- of stikstofvergunning is afgegeven, meldt NRC maandagavond.


  Het softwareconcern moet al een maand bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie Noord-Holland de vergunningen afgeeft, gegevens aanleveren waaruit blijkt dat er bij de bouw nauwelijks stikstof zou zijn vrijgekomen. Dat lukt niet, onder meer omdat er bij de bouw zware dieselmachines zijn gebruikt, die veel stikstof uitstoten.


  Rommelig

  Volgens NRC verloopt de bouw mede dankzij gemeente Hollandse Kroon erg rommelig. De vergunningen werden in 2020 bij de gemeente aangevraagd, maar dat moest via de provincie. Die aanvraag ligt daar nu.


  Een woordvoerder van Hollands-Kroon zegt dat de gemeente bij de provincie voor snellere besluitvorming heeft gepleit. „Wij begrijpen dat er door nieuwe jurisprudentie en procedurele zaken meer tijd nodig is. Toch maken wij ons zorgen over de duur van de procedure”, staat in een recente brief aan de provincie Noord-Holland.


  Een woordvoerder van Microsoft zegt dat het techbedrijf „voortdurend in gesprek is” met de provincie en de gemeente Hollands Kroon om ervoor te zorgen dat het bedrijf „in alle fasen van de ontwikkeling, bouw en exploitatie voldoet aan alle vereiste en toepasselijke wet- en regelgeving.”


  Lees ook: ’Warme’ leugen regeert in Wieringermeer over datacentra Microsoft en Google


  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Andere partijen hebben het voor het zeggen in Hollands Kroon, maar er is niets veranderd, het is en blijft er een ondoorzichtige bende geleid door incapabele politici en dubieuze ambtenaren.

  Anoniem zei

  Hollands Kroon plukt nu de zeer wrange vruchten van het wanbeleid van het vorige college, met name Theo de Groot en Theo Meskers. Hoeveel jaar na hun vertrek zullen we daar nog steeds last van hebben?

  Een reactie posten