Slechts 0,8 procent van alle dier- en plantensoorten uitgestorven sinds 1500

Datum:
 • maandag 9 januari 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • Regelmatig wordt de noodklok geluid over een aanstaande massale uitsterving van bedreigde dier- en plantensoorten.


  Marit Nube 3-1-2022


  Maar volgens journalist Michael Shellenberger is dit niet terug te zien in een recent onderzoek. Volgens dit onderzoek zou sinds 1500 maar 0,8 procent van alle 112.432 dier-, plant- en insectensoorten zijn uitgestorven. Dat komt gemiddeld neer op zo'n twee soorten per jaar. Oftewel: een jaarlijkse uitstervingsratio van zo'n 0,001 procent.

  Dat blijkt uit een onderzoek van natuurorganisatie International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). De organisatie houdt zich bezig met natuurbehoud en het duurzaam beheren van natuurlijke hulpbronnen. In het onderzoek komt eveneens naar voren dat slechts 6 procent van alle soorten reëel met uitsterven wordt bedreigd. 9 procent wordt 'gewoon' bedreigd, en 12 procent wordt gezien als kwetsbaar.

  Een vaak gehoorde redenering is dat de biodiversiteit onder druk zou staan vanwege klimaatverandering. Dit zou grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van plant- en diersoorten. Zondagnacht beweerde een bioloog op de Amerikaanse televisie zelfs dat de mensheid op het punt staat een 'zesde massa-uitsterving' te veroorzaken.

  Maar Shellenberger stelt dat een ramp zeker niet nabij is: 'Om een "massa-uitsterving" te veroorzaken zouden mensen 75 tot 90 procent van alle soorten moeten uitroeien.' Hierbij komt de huidige potentiële 6 procent niet in de buurt.


  Daarnaast wijst Shellenberger erop dat er sinds 1962 25 keer zoveel beschermd gebied is bijgekomen. Ook neemt de landbouw in Europa steeds minder terrein in beslag, vanwege technische innovatie. Hierdoor konden Spanje en Frankrijk tussen 1900 en 2010 opnieuw bossen kweken. 

  NieuwRechts  2 reacties :

  Anoniem zei

  Ook in Nederland gaat het goed met de beschermde diersoorten ondertussen zijn het gezonde populaties, dat betekent dat hun natuurlijke habitat goed is. Je ziet dit terug in de roofdieren die aan de top van de ketens staan. Deze biologie kregen wij vroeger op de lagere school.
  Kun je nagaan wat voor stelletje nitwits in de politiek lopen te schreeuwen
  Hoe verschrikkelijke het met de natuur en de klimaat gaat. Co2 een natuurlijk gas is nu plots de aartsvijand. Het zijn betaalde mongolen die dit narratief in stand houden. Bangpraters dat zijn onze politieke vertegenwoordigers. Het zoveelste excuus om belasting te innen die ze vervolgens weer in de mallemolen pomppen

  Anoniem zei

  Meer dier dodende windturbines, zonnepanelen en biomassa en het aantal bedreigde diersoorten zal alleen maar toenemen. Het leefgebied van miljoenen vogels en zoogdieren is inmiddels bedreigd door de kap van gezonde bossen voor de houtstook in centrales. Vogels worden fijngemalen door windturbines en onder de zonnepanelen velden leeft niets meer. Daar komt nog bij dat windturbine bladen begraven moeten worden, idem met oude zonnepanelen en de rest van de vervuiling laten we voor het gemak maar buiten beschouwing en dat heet dan volgens de klimaatidioten milieuvriendelijk. STAPELGEK.

  Een reactie posten