Nog geen zestig euro betaalde Triade-directeur op de veiling voor kunstwerk van Rob Scholte. ’Ik vind dat ik het in bruikleen heb’

Datum:
 • zondag 22 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  DEN HELDER - ,,Ik vind dat ik het in bruikleen heb.’’  Delano Weltevreden 20-1-2023  Nog geen zestig euro heeft het hem op de veiling gekost, een kunstwerk van Woody van Amen, onderdeel van de kunstcollectie van Rob Scholte. Sander Boschma, directeur van kunsteducatiecentrum Triade, heeft er een plekje voor gezocht in zijn kantoor. ,,Ik vind dat ik het in bruikleen heb.’’


  Rob Scholte en zijn gezin zijn in het voorjaar van 2018 uit het oude postkantoor gezet waar ook het Rob Scholte Museum in was gevestigd. Omdat het pand aan een ander was verkocht, moesten de kunstenaar en zijn gezin eruit. Zijn kunstcollectie is bij de ontruiming in beslag genomen en elders opgeslagen. Het Amsterdamse gerechtshof heeft bepaald dat Scholte de gemeente zo’n vier ton moet betalen voor de ontruiming en de opslag van zijn kunstwerken. Omdat hij niet met het geld over de brug kan komen, wordt zijn kunstcollectie geveild.


  Erasmus Universiteit


  Directeur Sander Boschma van Triade heeft kunst- en cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Het was een nieuwe studie. In het kader van de studie heb ik onder andere drie maanden meegelopen op de Balletacademie, want we moesten een idee hebben van hoe de praktijk in elkaar zit als we ooit ergens manager of beleidsambtenaar zouden worden. Op de Academie voor Bouwkunst heb ik meegeholpen om een bushokje te ontwerpen. Zo ben ik ook op de Kunstacademie terechtgekomen. Daar kreeg ik les van Woody van Amen. Dat is dé pop-art kunstenaar uit de jaren zestig en zeventig.’’


  Lees ook: Rob Scholte moet meer dan vier ton betalen aan gemeente voor ontruiming museum en de opslag van in beslag genomen kunst. Er werd 600 vierkante meter aan kunst en daarnaast nog tien verhuiswagens roerende zaken ontruimd


  Woody van Amen was ’een geweldige kerel’, vindt Boschma. ,,Hij had een schetsje gemaakt dat in zijn bureaulade lag. Het lag daar te wachten tot hij een kunstwerk had gemaakt waar dat vormpje in moest. Dat vond ik een mooi verhaal. Als kunstenaar ben je dus verzamelaar van ideeën om uiteindelijk tot composities of een verhaal te komen.’’


  Boschma is in het Rob Scholte Museum geweest. ,,Een prachtig museum met een hoop potentie. Ik houd wel van kunstenaars die een beetje dwars zijn. In het museum kwam ik ook kunst van Woody van Amen tegen. Ik vond het grappig dat Rob Scholte dat ook verzamelde.’’


  Hij vindt het jammer dat het geschil tussen Scholte en de gemeente Den Helder uiteindelijk heeft geleid tot een executieveiling. ,,Thuis heb ik werk van Scholte. Ik wilde uit de veiling iets halen wat niet door hem is gemaakt. Voor ’een paar centen’ heb ik dit kunstwerk van Woody van Amen gekocht. Er zit een sticker op van het veilinghuis, dat hoort wat mij betreft nu bij dat werk.’’


  Onbeschermd


  Toen hij het kunstwerk eind december ophaalde, viel Sander Boschma iets op: ,,De kunstwerken lagen in een grote hal, onbeschermd op tafels. Ik heb ooit een in-memoriamtentoonstelling gemaakt met Hannes van Es. Zijn kunst was over verschillende verzamelaars verspreid, onder andere bij Eric de Vlieger. De kunstwerken stonden daar allemaal gewoon in een loods, in van die stellages waar normaal glas in staat. Dat stond in de tocht te verschimmelen. Toen ik die kunstwerken uit de collectie van Rob Scholte zo zag liggen, vroeg ik mij af of zij ooit ingepakt zijn geweest. Ik kreeg een déjà-vu-gevoel, zo’n gevoel dat ik wel eens krijg als er naar mijn mening met een gebrek aan respect met andermans werk wordt omgegaan. Ik zeg niet dat wat ik in de loods van BVA zag per definitie respectloos was, want ik weet niet hoe het daar is komen te liggen. Ik snap wel dat Scholte zich afvraagt hoe er met zijn werk wordt omgegaan.’’


  Boschma is fan van het werk van Woody van Amen en Rob Scholte. Hij vindt dat de opbrengsten van dergelijke veilingen geen recht doen aan de waarde van de kunstwerken: ,,Voor een paar centen heb ik dit kunstwerk van Woody van Amen gekocht.’’ Het hangt in zijn kantoor. ,,Als Scholte zo ver is dat hij weer een collectie samenstelt, mag hij het van mij hebben. Ik vind dat het werk nog steeds van Scholte is en dat ik het nu in bruikleen heb.’’


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Het zal de Gemeente Den Helder een zorg zijn wat Rob Scholte voor zijn kunstwerken krijgt zolang zij maar hun opgeklopte rekening binnen hebben. De Gemeente D-H zal wel geld nodig hebben om nieuwe plannen te maken om nog meer mensen in de kou te laten zitten en autoloos te zijn.

  Een reactie posten