Minister negeerde waarschuwingen van RIVM over publicatie stikstofkaart

Datum:
  • zondag 1 januari 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Een topadviseur van het RIVM benadrukte dat de stikstofkaart geen communicatiemiddel was.......



    Minister negeerde waarschuwingen van RIVM over publicatie stikstofkaart

    De veelbesproken en geschrapte stikstofkaart.
    De veelbesproken en geschrapte stikstofkaart.
    Het RIVM waarschuwde maandenlang dat de veelbesproken en inmiddels geschrapte stikstofkaart geen communicatiemiddel was, maar toch publiceerde minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof deze op 10 juni.

    Dat blijkt uit een reconstructie over de totstandkoming van de stikstofkaart die oudejaarsdag in het AD staat.

    Het RIVM werkte achter de schermen al maandenlang aan kaartjes met richtinggevende doelen per gebied. Daarmee konden provincies inzicht krijgen in hoe maatregelen kunnen uitpakken op de stikstofuitstoot. Op het ministerie werden de twaalf overzichten per provincie samengevoegd tot één kaart met richtinggevende doelen. En daar ging het mis. Een topadviseur van het RIVM benadrukte dat de stikstofkaart geen communicatiemiddel was, en noemde het dan ook een 'ongeluk in wording'.

    Houtskoolschets

    Ook LTO Nederland en coalitie-Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) waren vooraf kritisch toen ze de kaart voor het eerst zagen. Toch werd deze op 10 juni gepubliceerd. Van der Wal geeft tegenover het AD aan dat ze steeds heeft uitgelegd dat het kaartje een tussenstap en houtskoolschets is. Geen definitief stuk. Van der Wal: „Alleen, met de kennis van nu had ik óók moeten uitleggen wat dit kaartje niet is. Het is géén Google Maps, waarin je kunt opzoeken wat de consequenties zijn voor jouw boerenbedrijf.’’

    Van der Wal geeft zelf aan dat ze niet voor publicatie gevraagd is om de kaart te schrappen. Er is wel gewaarschuwd over de grote impact, maar die was niet specifiek gelinkt aan het kaartje. „Dat is onzin. De eerste keer dat ik hoorde: ‘dat kaartje moet van tafel’ was op 5 augustus, bij Johan Remkes.’’

    'Ruk'

    Het kabinet bood in augustus excuses aan voor de commotie die de kaart heeft veroorzaakt. Inmiddels is de kaart ook van tafel. Minister-president Mark Rutte noemde het kaartje begin augustus 'ruk' tijdens een bezoek aan een melkveehouder. Daar staat hij nog steeds achter. „Natuurlijk was het onhandig en dus heb ik gezegd: ‘dat is ruk’. Dat was het ook gewoon."

    Tekst: Bas Lageschaar



    0 reacties :

    Een reactie posten