Met reclameverbod voor vlees, vis en verre vliegreizen is het einde zoek

Datum:
  • dinsdag 10 januari 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  • De provincie Noord-Holland verbiedt reclame voor ‘foute’ producten als vlees, vis en verre vliegreizen.


    9-1-2022


    Een aantal gemeenten wil het voorbeeld volgen. Overheden begeven zich op glad ijs met deze bemoeienis, schrijft Bram Hahn.

    In circa vijfhonderd bushokjes in de provincie Noord-Holland is per direct geen reclame meer te zien voor ‘producten met fossiele brandstoffen als energiebron’ en voor ‘vlees- en visproducten’. De provincie wil geen ‘podium’ bieden aan bedrijven die oplossingen voor de klimaatcrisis ‘tegenwerken’.

    Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EWBekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

    De provincie mag zelf bepalen welke advertenties ze toelaat. Zo gaat het ook bij een krant of tv-zender. Vindt een krant een advertentie smakeloos, ongepast of aanstootgevend, dan is er de mogelijkheid zo’n advertentie te weigeren. Dit is meestal ook zwart-op-wit vastgelegd.

    Een verbod is soms best te billijken

    Er zijn soms ook goede redenen waarom een (lokale) overheid sommige reclames niet in de openbare ruimte wil. Reclames voor aantoonbaar schadelijke en verslavende producten als alcohol, tabak en gokken, horen niet thuis op plekken waar iedereen – ook minderjarigen – ze ongevraagd krijgt opgedrongen.

    Maar dat ligt gecompliceerder bij reclame voor producten als vlees en vis. Het gaat hier om levensmiddelen die gewoon deel uitmaken van een verantwoord en uitgebalanceerd voedingspatroon. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum ruimt plek in voor vlees, zij het niet te veel, en voor vis. Dit centrum krijgt subsidie van de overheid en valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Adviezen van het Voedingscentrum zijn deel van overheidsbeleid, zoals in het Preventieakkoord vastgelegd. De ene overheid verbiedt dus reclame voor producten die volgens een andere overheid gewoon in onze dagelijkse maaltijd passen.

    Discussie niet beperkt tot vlees en vis

    Provincies en gemeenten die dergelijke verboden overwegen, begeven zich bovendien op glad ijs. Het is lang niet altijd simpel te beoordelen of een product schade aan het klimaat veroorzaakt. Je kunt uit diervriendelijke overwegingen bedenkingen hebben bij hoe slachtkippen worden gehouden, maar juist een intensieve pluimveehouderij heeft een relatief lage impact op het klimaat. Of gaat de provincie ook reclame voor groente en fruit verbieden, producten die met kerosine slurpende vliegtuigen over de wereld worden getransporteerd?

    Als je deze weg inslaat, is het einde zoek. Nu betreft het reclameverbod nog vlees en vis, maar deze discussie zal zich onherroepelijk uitstrekken naar andere dierlijke producten als kaas, melk en yoghurt. Binnenkort in een bushokje bij u in de buurt: alleen nog reclame voor havermelk en fietsvakanties.

    0 reacties :

    Een reactie posten