Kabinet: Nederland stevent af op ongekende asielcrisis

Datum:
 • vrijdag 27 januari 2023
 • in
 • Categorie:
 • COA, IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zien het somber in.  MARIT NUBÉ 27-1-2023


  Nederland stevent af op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog ingrijpender  zal zin dan die van afgelopen zomer, staat er in interne stukken. De instanties verwachten grote tekorten aan opvangplekken, veel overlast van asielzoekers, en een oplossing lijkt niet in zicht.

  Dit jaar zal Nederland naar verwachting zo'n 38.000 asielopvangplekken tekort komen. Dit komt onder meer door een grote toestroom van asielzoekers. En deze toestroom wordt waarschijnlijk alleen maar groter. Volgens bronnen komt er in nieuwe prognoses naar voren dat er dit jaar maar liefst 45.000 vluchtelingen naar Nederland zullen koen; dit is 10.000 meer dan wat het ministerie van Justitie en Veiligheid eind vorig jaar inschatte.

  NRC heeft interne stukken ingezien, waarin een weinig optimistisch beeld naar voren komt. COA, IND, de politie en het minsterie van Justitie en Veiligheid verwachten dat duizenden asielzoekers op straat zullen komen te staan, omdat er geen opvangplek voor hen zal zijn. Ongeregistreerde vreemdelingen zullen dan door het land zwerven, en met name in de grote steden voor overlast zorgen. Dit zal erger worden naarmate de asielinstroom hoger uitvalt, staat er in de interne stukken.

  Asielzoekerscentra zitten al jaren vol, schrijft NRC. Door de hoge asielinstroom kampt de IND 'met enorme achterstanden'. Vorige zomer sliepen er asielzoekers buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel, hoewel recent uit Wob-ducmenten bleek dat dit alleen voor de beeldvorming was gedaan. Uit interne stukken concludeert het NRC dat de asielcrisis naar verwachting nog erger zal worden dan vorig jaar.

  De opvangplekken worden niet alleen schaarser vanwege de hoge asielinstroom. Dit jaar lopen er namelijk ook veel tijdelijke contracten af van asielopvang in gemeenten. Het COA probeert de contracten te verlengen, schrijft NRC, maar alsnog zal een groot deel van de locaties definitief zijn deuren sluiten. Vooralsnog lukt het het COA niet om nieuwe opvangplekken te vinden. De nieuwe spreidingswet, waarbij gemeenten worden gedwongen tot permanente asielopvang, zal 'in het gunstigste scenario' pas volgend jaar kunnen ingaan.

  Overlastgevende asielzoekers
  Er wordt gevreesd voor meer overlast door rondzwervende asielzoekers in grote steden. Maar dit vormt nu al een probleem. Vorig jaar trok de politie van Amsterdam aan de noodbel. Een klokkenluider binnen het politiekorps onthulde toen: 'Criminele asielzoekers terroriseren Amsterdam.' Het ging vooral om veiligelanders.

  Het Amsterdamse JA21-raadslid Annabel Nanninga vatte toen samen: "Ze komen vrijdag op het Centraal Station aan voor een weekend zuipen en roven. Ze hangen aan je, doen vervelend amicaal, ze vertonen extreem vervelend gedrag naar vrouwelijke collega's, tot aanranding van agentes in burger aan toe. Honderd procent seksistisch gedrag. Hun manier van beledigen is schelden en spugen - heel naar. Tot aan het moment dat ze horen dat ze hier niet mogen blijven, gaan ze het hele land door om te jatten en te roven."

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten