Honderden huizen erbij in Hollands Kroon en drukke weg in Niedorp gaat op de schop

Datum:
 • woensdag 4 januari 2023
 • in
 • Categorie: ,

 • ANNA PAULOWNA - De heistellingen staan dit jaar met name in Wieringerwerf en  Winkel.

  Winnie van Galen 3-1-2023


  Waarmee Hollands Kroon er honderden woningen bij krijgt. Op het gebied van infrastructuur gaat in 2023 de vele kilometers lange Hartweg op de schop. Hier komen meerdere veilige fietsoversteken.

  Veel bouwactiviteiten dit jaar in Wieringerwerf. In het Lelypark wordt gestart met de bouw van honderdtwintig nieuwe woningen. Het park wordt weliswaar kleiner maar het voordeel is dat er huizen bijkomen en buurten beter bij elkaar aansluiten. Op de hoek van de Terpstraat en de Professor Grandpré Molièrestraat verrijst een nieuw appartementengebouw dat in de plaats komt van het voormalige café/restaurant De Maaier. In februari is de aftrap van Campus de Terp, bestaande uit een sportvoorziening (zwembad en sporthal) en een complex voor drie basisscholen. Naar verwacht komt het geheel in medio 2024 gereed.


  (Tekst gaat door onder de foto)

  Een impressie van woningbouwplan Dahlia Park in Winkel.© Beeld aangeleverd


  In Winkel staat een flinke uitbreiding van het woningbestand te wachten. Op het voormalige land van veehouder Laan komen later dit jaar heistellingen te staan voor de bouw van tweehonderd huizen. Het gaat om een inbreiplek ingeweven tussen Trambaan, Dorpsstraat en Nieuwe Niedorperweg. Mogelijk start dit jaar ook fase twee en drie van woningbouwplan ’t Veld Noord. Het eerste deel met zestig woningen is inmiddels gereed. Als alles klaar is, telt de nieuwe wijk zo’n driehonderd woningen.

  Hartweg

  Op het gebied van wegen staat dit jaar onder meer de aanpak van de Hartweg op het programma. Deze intensief gebruikte verkeersroute tussen Zijdewind en Winkel wordt op diverse plekken verbreed en slechte delen in dit traject krijgen een nieuwe asfaltlaag. Daarnaast komen er veilige fietsoversteken ter hoogte van de Oosterweg en de Valbrugweg. Na de reconstructie geldt op de Hartweg een inhaalverbod.


  Wie over de Provincialeweg (N248) langs Kolhorn rijdt mag er nu nog tachtig. Die snelheid gaat omlaag naar vijftig kilometer per uur. Ter hoogte van de kruising met de Waardpolderhoofdweg doen zich vaak gevaarlijke situaties voor. De weg maakt daar een flauwe bocht waardoor het overzicht beperkt is. Door de komst van een nieuwe wijk vlakbij dit kruispunt is het overzicht er bovendien niet op vooruit gegaan. De aanpassing van de snelheid en het aanbrengen van verkeersremmende maatregelen zouden aanvankelijk vorig jaar zijn uitgevoerd. Volgens de huidige planning wordt het nu najaar 2023. De vertraging houdt verband met het verleggen van kabels en leidingen en het verstevigen van de grond waar die kabels in komen te liggen. ,,Nutsbedrijven hebben een capaciteitsprobleem, vandaar dat het langer duurt’’, aldus een woordvoerder van de provincie.

  Daarnaast staat er groot onderhoud gepland aan delen van de Langereis (Winkel), de Oudelanderweg (Middenmeer), Zuiderweg (Anna Paulowna) Barsingerweg (Wieringerwaard), Klieverweg (Slootdorp) en de Robbenoordweg in Wieringerwerf. In veel gevallen komt er nieuw asfalt te liggen in combinatie met zogeheten grasstenen naast de weg.


  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten