Van BBB tot Partij voor de Dieren: zes nieuwe partijen doen gooi naar plek in waterschapsbestuur HHNK

Datum:
 • zondag 25 december 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •   Jorrit Voet van HHNK sluit niet uit dat het aantal politieke partijen nog wordt uitgebreid.


  Martijn Gijsbertsen  24-12-2022


  Van BBB tot Partij voor de Dieren: zes nieuwe partijen doen gooi naar plek in waterschapsbestuur


  HEERHUGOWAARD - Tenminste veertien politieke partijen, waaronder zes nieuwkomers, zullen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023 een gooi doen naar een plek in het bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). 

  De zes nieuwe partijen die zich voor de strijd in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal hebben aangemeld, zijn: BBB (BoerenBurgerBeweging), ChristenUnie, De Vrije Lijst, NL met een Plan (Samenwerkende Vrije Partijen), de Partij voor de Dieren en de Piratenpartij. ChristenUnie heeft in 2019 ook aan de waterschapsverkiezingen meegedaan, maar kreeg toen onvoldoende stemmen om een zetel te bemachtigen.


  Actief voor Water, AWP voor water, natuur en klimaat (Algemene Waterschapspartij), BBW (Boeren, Burgers, Waterbelang), CDA, PvdA, VVD, Water Natuurlijk en Groen, Water & Land hebben nu al zitting in het waterschapsbestuur. Zij stellen zich daarvoor opnieuw kandidaat.

  Uitgebreid

  Hoewel de termijn voor zogeheten ’registratieaanduiding’ bij het centraal stembureau op 19 december is verstreken, sluit woordvoerder Jorrit Voet van HHNK niet uit dat het aantal politieke partijen nog wordt uitgebreid.


  „Pas na de dag van kandidaatstelling (30 januari 2023, red.) weten we dat zeker. Registratie is niet verplicht. Een partij kan er ook voor kiezen om dat niet te doen en deel te nemen met een ’blanco lijst’. Daarnaast hoeven partijen die al aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen zich niet voor de waterschapsverkiezingen te registreren. Zij kunnen zich tot op de dag van kandidaatstelling nog aanmelden”, licht hij toe.


  De kandidatenlijsten worden op 3 februari 2023 definitief en dan zal door het centraal stembureau ook de lijstnummering worden bepaald.

  Wie in aanmerking wil komen voor een zetel in het HHNK-bestuur moet 18 jaar of ouder zijn en wonen in een van de 28 gemeenten in Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland boven het Noordzeekanaal). Zij moeten bovendien kiesgerechtigd zijn, daarvan niet zijn uitgesloten.

  Gescreend

  Kandidaten worden daarna gescreend. „Als iemand is benoemd, controleert het algemeen bestuur in een zogeheten geloofsbrievenonderzoek of de benoemde kandidaat aan de vereisten voor het lidmaatschap voldoet. Screening voorafgaand aan de verkiezingen is aan partijen zelf. Hiervoor staat ze de handreiking integriteit van politieke ambtsdragers bij provincies, gemeenten en waterschappen ter beschikking”, aldus Voet. Politieke partijen worden onder meer geacht grondig antecedentenonderzoek te verrichten.


  Het aantal zetels waarom tijdens de verkiezingen wordt gestreden, is verhoogd van 23 naar 26. Dat komt doordat de drie geborgde plekken in het algemeen bestuur voor het bedrijfsleven (vertegenwoordigers aangewezen door de Kamer van Koophandel) recent zijn geschrapt, omdat die sector zich ook via politieke partijen haar stem kan laten horen.


  Voor agrariërs (voorgedragen door brancheorganisatie) en terreinbeheerders (naar voren geschoven door de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren) zijn straks ieder twee zetels gereserveerd. Daarmee verliest de eerste categorie een bestuurdersplek en gaat de tweede juist een zetel op vooruit.

  Lijsttrekkers

  Van zeven van de tien partijen zijn de lijsttrekkers al definitief bekend. Het gaat om Gerard Meuwese uit Alkmaar (Actief voor Water), stadgenote Petra van Ollefen (AWP), Frank Frowijn uit Beverwijk (CDA), Marjon Tolhuis uit Slootdorp (ChristenUnie), Amsterdammer Kok Kuen Chan (NL met een Plan), Marjan Leijen uit Warmenhuizen (PvdA), Fabian Zoon uit Koedijk (Partij voor de Dieren), Texelaar Arnold Langeveld (VVD) en Saskia Borgers uit Spierdijk (Water Natuurlijk). Bij BBB, BBW en de Piratenpartij moeten nog keuzes worden gemaakt.

  Debat

  In de aanloop naar de ontknoping van de waterschapsverkiezingen zet Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een verkiezingsavond op 8 maart 2023 op touw. Kiezers kunnen zich tegen die tijd melden om partijen live een vraag te stellen. Onder leiding van een gespreksleider gaan lijsttrekkers in het HHNK-hoofdkantoor in Heerhugowaard hierover met elkaar in debat. Voor meer informatie: www.hhnk.nl/waterschapsverkiezingen-2023.


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten