-Paul Cliteur- We zijn geen meesters meer over onze eigen toekomst

Datum:
  • donderdag 8 december 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • De Telegraaf geeft enig commentaar op de plannen van staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (digitalisering).


    -Paul Cliteur  8-12-2022


    Wat is de achtergrond? “Brussel wil dat alle Nederlanders in de toekomst een ‘Europese digitale identiteit’ kunnen krijgen”, meldt De Telegraaf. “Met zo’n eID kunnen inwoners zich straks met hun smartphone in het hele landenblok identificeren”. Maar deskundigen en enkele Nederlandse politici zijn kritisch. Heeft dat iets uitgehaald? Totaal niet. Staatssecretaris van Huffelen gaat gewoon door.

    De eID komt volgens de plannen van Brussel in een “digitale portemonnee” (e-wallet) waar mensen zelf nog meer zaken in kunnen stoppen: bijvoorbeeld medische gegevens, diploma’s of het rijbewijs. “De werking van zo’n app lijkt op de QR-code van het Europees corona-reispaspoort”.

    Nu blijkt een meerderheid van de Kamer zorgen te hebben over de opslag van data en de betrouwbaarheid van technologieën. Die Kamermeerderheid heeft het kabinet opgeroepen om niet in te stemmen met een volgende stap in het ontwikkelen van deze technologie. Wat antwoordt de staatssecretaris?

    “Alle lidstaten hebben ‘ja’ gezegd, daarom is het belangrijk dat wij niet in ons eentje ‘nee’ zeggen. Dan spelen we geen rol meer bij de verdere onderhandelingen. We moeten blijven meepraten, ook zonder onze stem zou dit worden aangenomen”, aldus Van Huffelen.

    Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

    Intussen is tot de Kamer doorgedrongen wat deze woorden betekenen. Men speelt geen rol van enige betekenis meer. De staatssecretaris stelt zich op als burgemeester in oorlogstijd. Laat ik maar op mijn post blijven, want als ik ontslag neem of tegenwerk, wordt het alleen maar erger. Argumenten voor de invoering van de digitale identiteit heeft zij niet. Alleen maar dat anderen het willen. En we geen meesters meer zijn over onze eigen toekomst.

    Paul Cliteur is auteur van “Westerse schuld en westerse weerbaarheid” en mederedacteur van Westerse schuld: mythe of realiteit? (2022): https://ap.lc/caMuo

    -Paul Cliteur- We zijn geen meesters meer over onze eigen toekomst
    Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
    DDS


    0 reacties :

    Een reactie posten