Omtzigt kraakt komst prijsplafond af: "Het is een subsidieregeling geworden voor energiebedrijven"

Datum:
  • vrijdag 16 december 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is niet te spreken over de komst van het prijsplafond in 2023.


    Bart Reijmerink 15-12-2022


    Volgens de politicus slaat het maatregelenpakket van het kabinet de plank volledig mis. In plaats van dat de meeste burgers worden geholpen, worden energiebedrijven juist geholpen. 

    Al vanaf het allereerste moment dat het idee van een prijsplafond in de lucht hing was Omtzigt bedachtzaam over de uitwerking ervan. Volgens Omtzigt moest het kabinet goed kijken naar de uitwerking van zo'n ingrijpende maatregel. Na maanden van kritiek en vragen stellen levert het kabinet alsnog een matig pakket af, aldus Omtzigt.

    "Problematisch is dat het een subsidieregeling geworden is voor energiebedrijven", stelde Omtzigt over het prijsplafond. Tijdens het Kamerdebat van woensdag leverde politicus felle kritiek.

    "Ik heb geprobeerd om het allemaal te begrijpen, maar ik begrijp het nog niet helemaal. Dat is best problematisch, zeker met het bedrag dat hier staat. Laat ik beginnen met de kleingebruiker. Wie is dat nou? Wie komt daarvoor in aanmerking? En hoeveel mensen vallen buiten de kleinverbruikers? De regering is op zoek naar een toepassing voor de zogenaamde blokverwarming — ik neem aan ook voor de blokelektriciteit; dat is iets kleiner. Maar we hebben ook nog mensen die een gezamenlijke kleinverbruikersaansluiting hebben. Een woning kan in drie woningen gesplitst zijn, die allemaal hun eigen verblijfsfunctie hebben, maar nog steeds één oude aansluiting hebben. Dan kun je maar één keer gebruikmaken van het prijsplafond. Er komt daarvoor ook geen uitzondering, voor zover ik het nu kan zien. Laten we de mensen die wonen in een kangoeroewoning, een mantelzorgwoning of in een wat ouder gesplitst monumentaal pand in de kou zitten, omdat ze maar recht hebben op de helft of een derde van het energieplafond?"

    Daarnaast vindt Omtzigt het krom dat mensen met meerdere woningen bijvoorbeeld wel optimaal profiteren van het prijsplafond: "Het wringt des te meer omdat een heleboel vakantiewoningen en tweede en derde woningen wel onder de regeling vallen. Dus als u gelukkig genoeg bent dat u ook nog ergens een vakantiehuisje heeft met een eigen energieaansluiting, dan kunt u er twee keer gebruik van maken. Woont u echter op een wat ouder vakantiepark waar een blokaansluiting is, dan gaat het helemaal mis, totdat het geregeld is. Als u dus vraagt of ik het zo ontworpen zou hebben, dan zeg ik: nee, dat zou ik niet zo bedacht hebben. Mijn vraag is dus hoe het met die gezamenlijke kleinverbruikersaansluitingen en blokverwarmingen geregeld gaat worden. En nog iets: zorg alsjeblieft dat het voor 1 januari geregeld is, want dan kan er in ieder geval een beginstand opgenomen worden."

    0 reacties :

    Een reactie posten