Koude laat zich voelen: in bijna twee jaar niet zoveel aardgas verbruikt als vanochtend

Datum:
 • maandag 12 december 2022
 • in
 • Categorie:
 • Ons land heeft vanochtend z’n hoogste piekverbruik voor aardgas in bijna twee jaar laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van ENTSOG, de Europese federatie van gasnetbeheerders.


  Robbe van Lier 


  Wie vanochtend opstond, merkte het meteen: de temperaturen gingen vannacht serieus onder het vriespunt en blijven daar ook deze voormiddag hangen. Het zorgt ervoor dat de verwarming op de meeste plaatsen een stuk harder moet draaien dan de afgelopen dagen.

  Dat zien we ook in (voorlopige) cijfers van het gasverbruik in ons land. Uit een dashboard van ENTSOG, de Europese federatie van gasnetbeheerders, blijkt dat er vanochtend tussen 7u-8u ruim 21,6 miljoen kwh/u aardgas verbruikt werd in ons land. Dat is het hoogste piekverbruik op een uur tijd van deze winter én van de afgelopen winter 2021-2022. Het is bijna twee jaar geleden (winter 2020-2021), van de ochtend van 13 februari 2021, dat er op één uur tijd nog zoveel aardgas door de Belgische leidingen werd gejaagd.

  Op het dashboard van ENTSOG is de fysieke gasstroom in ons land van uur tot uur op te volgen. Vanochtend werd het meeste aardgas verbruikt op één uur sinds 13 febuari 2021.
  Op het dashboard van ENTSOG is de fysieke gasstroom in ons land van uur tot uur op te volgen. Vanochtend werd het meeste aardgas verbruikt op één uur sinds 13 febuari 2021. © ENTSOG

  Toen noteerde het KMI in de tweede week van februari 2021 daggemiddelden tussen 0° en -5° Celsius. Met gelijkaardige voorspellingen voor deze week, is de vraag hoe fel we met z’n allen het gasverbruik onder controle kunnen houden. Al staat op dit moment vooral het Europese elektriciteitsnetwerk onder druk. Door de koude, de onbeschikbaarheid van de nucleaire reactoren in Frankrijk en de lage beschikbaarheid van hernieuwbare stroom, zoals zonne- en windenergie, waarschuwen traders “voor de moeilijkste week van het jaar”, met elektriciteitsprijzen die pieken. 


  HLN

  0 reacties :

  Een reactie posten