Eerste wet gepland: rijverbod voor elektrische auto´s wegens angst voor black-out

Datum:
 • donderdag 1 december 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • “Verordening over beperkingen en verboden van de toepassing van elektrische energie”

   


  Eerste wet gepland: rijverbod voor elektrische auto´s wegens angst voor black-out


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Op grond van de energietekorten in Duitsland en Frankrijk neemt – net zoals in Oostenrijk – in Zwitserland de angst voor black-outs in de wintermaanden toe. Mocht het daadwerkelijk tot een stroom-schaarste komen, dan zijn de Zwitsers verstrekkende verboden van plan – ook voor de eigenaren van elektrische auto´s.

  Ook Zwitserland vreest een black-out deze winter. Daarom aarzelen de Zwitsers niet lang: een ontwerp van de republiek Zwitserland van 23 november met de titel “Verordening over beperkingen en verboden van de toepassing van elektrische energie” voorziet in verstrekkende maatregelen, die in het kader van vier escalatieniveaus bij energietekort genomen zouden kunnen worden.

  Elektrische auto alleen nog maar toegestaan voor dringend noodzakelijke ritten

  Daartoe behoort een lijst met verboden voor het autoverkeer. Enerzijds dient de snelheidsbeperking op Zwitserse autosnelwegen van 120 km/uur naar 100 km/uur verlaagd te worden. Maar de regels gaan het meest over alle bestuurders van elektrische auto´s: zij hebben bij een gebrekkige stroomsituatie een rijverbod.

  Dat blijkt de facto uit het ontwerp, want daarin wordt letterlijk gezegd: “Het privégebruik van elektrische auto´s is alleen toegestaan voor dringend noodzakelijke ritten (bijv. voor je beroep, inkopen, artsenbezoek, bezoek van religieuze bijeenkomsten, bijwonen van rechtszittingen).”

  Het verbod zou altijd nog 110.000 Zwitserse automobilisten treffen. Pikant: ook in Zwitserland werd de laatste tijd de elektrische mobiliteit krachtig geforceerd. Dat nu iemand echter nog een elektrische auto zal kopen, wanneer hij erop kan rekenen deze in de winter niet te mogen gebruiken, mag betwijfeld worden. De Zwitserse vereniging van auto-importeurs heeft tegenover “Auto Schweiz” bevestigd dat men tegen welk elektrisch rijverbod dan ook zou vechten.

  Sauna, stoombad, wasmachines slechts beperkt gebruiken

  De overige Zwitserse voorschriften betreffen vooral het gebruik van elektrische apparaten. Zo mogen wasmachines maar tot maximaal 40 graden verwarmd worden en koelkasten mogen niet onder de 6 graden gekoeld worden. Ook dient men thuis alles wat alleen voor comfort dient – bijvoorbeeld sauna´s en stoombaden – slechts beperkt te gebruiken.

  Voor Zwitserland hebben vooral de energietekorten in Frankrijk en Duitsland het gevaar op een black-out verhoogd. “In de winter importeert het land grote hoeveelheden stroom. In 2021 waren het 5,7 miljard kilowattuur, die vooral uit Frankrijk en Duitsland kwamen”, bericht de technische site “Golem”. Dat betekent: zonder Franse kerncentrales of Duits overschot van windenergie zullen in Zwitserland de lichten uitgaan.

  Frankrijk heeft echter in deze winter met veel uitval van kerncentrales te kampen, en Duitslands stroomvoorziening met wind- en zonne-energie is onbestendig. Daarbij komt het acute gastekort. Zodoende houdt Zwitserland rekening met een hoog risico op een black-out.

  Bron:
  exxpress.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Dekker zei

  Alle burgers van Nederland aan de elektra, dus autorijden, koken, verwarmen en ook Nederland zal getroffen worden door dit soort maatregelen.
  Voor D'66, PvdA, VOLT en Groen Links is dit geen enkel probleem om de Politie op mensen af te sturen om achter de voordeur te komen controleren hoe lang ze onder de douche staan, hoe laag de koelkast staat, of hoe warm de wasmachine staat, het kan ze niet snel genoeg gaan.

  Een reactie posten