BlackRock: Er is een ‘Nieuwe Wereldorde’ aangebroken

Datum:
 • dinsdag 20 december 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Volgens hem gaat de vorming van machtsblokken – met name de Verenigde Staten, Rusland en China – ten koste van economische efficiëntie.   Robin de Boer 19-12-2022  NineForNews.nl
  00:00 / 02:06

  Er is een nieuwe wereldorde aangebroken, schrijft Tom Donilon, voorzitter van het BlackRock Investment Institute, in de 2023 Global Outlook. BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van bijna negen biljoen dollar.

  Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er nooit zoveel spanningen geweest als nu, aldus Donilon. We laten het post-Koude Oorlog tijdperk achter ons.

  World Economic Forum

  Geopolitieke samenwerking en globalisering leiden tot een gefragmenteerde wereld met concurrerende blokken, voegt hij toe.

  Volgens hem gaat de vorming van machtsblokken – met name de Verenigde Staten, Rusland en China – ten koste van economische efficiëntie. Deze geopolitieke fragmentatie zal waarschijnlijk leiden tot grotere volatiliteit en een hogere inflatie, aldus BlackRock, dat nauw samenwerkt met het World Economic Forum.

  Machtiger dan welke president of premier ook ter wereld

  Europarlementariër Mislav Kolakusic wees er eerder op dat BlackRock en andere vermogensbeheerders als Vanguard en State Street tot de grootste aandeelhouders van veel bedrijven behoren.

  Deze vermogensbeheerders hebben belangen in alle grote farmaceuten, media, wapenfabrikanten en banken. Ze beheren niet alleen vrijwel alle grote bedrijven, maar ook de wereldeconomie, aldus het Europarlementslid.

  “Dit maakt ze machtiger dan welke president of premier ook ter wereld. Het feit dat we kampen met torenhoge inflatie, die gewone burgers nog het meest treft, is geen economisch fenomeen, maar het gevolg van de onverzadigbare hebzucht van de eigenaars van deze vermogensbeheerders.”

  “Het moge duidelijk zijn wie de wereld regeren en wie alle belangrijkste besluiten nemen, van oorlogen tot pandemieën,” zei Kolakusic.  0 reacties :

  Een reactie posten