Aardwarmte biedt Agriport extra verwarming

Datum:
 • zaterdag 17 december 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Aardwarmte wordt al sinds 2013 gewonnen op Agriport

  14 december 2022

  Aardwarmte biedt Agriport extra verwarming


  ECW in Middenmeer wil met aardwarmte extra verwarming realiseren voor gebouwen en kassen in de Agriport. Gedeputeerde Ilse Zaal gaf samen met directeur Robert Kielstra en wethouder Lilian Peters (Hollands Kroon) het startsein voor het project.

  Aardwarmte wordt al sinds 2013 gewonnen op Agriport, om de afhankelijkheid van gas en de uitstoot van CO2 te verlagen. Het biedt een enorme potentie als duurzame energiebron. ECW realiseert nu een 4de doublet op Agriport. Een doublet heeft 1 productieput voor het oppompen van warm water en 1 injectieput die het water terugvoert naar dezelfde aardlaag op 2,5 km diepte. Het opgepompte water blijft in een gesloten circuit. Via warmtewisselaars wordt de warmte afgegeven aan leidingwater, dat wordt vervoerd met het bestaande warmtenet. Gedeputeerde Ilse Zaal was in Middenmeer aanwezig bij de start van de boring. 

  Ilse Zaal: “Dit is een belangrijke stap voor de verduurzaming van de glastuinbouw in Noord-Holland Noord. Met de aardwarmte worden kassen duurzaam verwarmd en wordt er minder aardgas gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld tomaten en paprika’s.”
  De tuinders op Agriport hebben door de hoge energieprijzen in 2022 circa 30% minder warmte gebruikt dan voorgaande jaren. De productie en gebruik van duurzame warmte is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen jaar. Het heeft een gasbesparing van circa 40% ten opzichte van 2020 opgeleverd. 

  Aardwarmte biedt Agriport extra verwarming

  Voor het aanleggen van de doublets is een grote boorinstallatie nodig. Deze is volledig elektrisch aangedreven en bestaat uit een mastconstructie van circa 40 meter hoog. Daaraan zit de aandrijving van de boor, die via de mast naar boven en naar beneden kan bewegen. De boring wordt uitgevoerd tot medio februari/maart. 

  De provincie Noord-Holland investeert in onderzoek naar de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Je leest er meer over in dit persbericht.
  Lees ook meer over klimaat en energie. Of bekijk de website van ECW over duurzame energie.  

  Aardwarmte biedt Agriport extra verwarming 


   Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Even voor de goede orde: C02 is ONMISBAAR voor alle leven op aarde en 95% van alle C02 op aarde is van natuurlijke oorsprong.
  Uit onderzoek is gebleken dat eerst de temperatuur op aarde stijgt en pas dan stijgt de hoeveelheid C02 ( is nu 0,04%). Dus waar maken we ons eigenlijk druk om? De Co2 hysterie is gewoon een verdienmodel net zoals stikstof (78% stukstof in onze lucht)dat ook is.

  Een reactie posten