Ronald Plasterk: Dat verdragen boven nationale wetgeving gaan is een bedreiging voor onze democratie

Datum:
 • vrijdag 11 november 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het is natuurlijk een doorn in het oog dat verdragen boven nationale wetgeving gaan.  Mark Jongeneel 11-11-2022


  Hiermee zet je de democratie buitenspel. Ook Ronald Plasterk ergert zich hieraan als je zijn column vanmorgen leest in de Telegraaf.

  Internationale verdragen hollen de democratie uit. Ronald Plasterk wijst hierop: ''Verdragen kun je alleen wijzigen als alle deelnemende landen het er mee eens zijn, en dat duurt oneindig lang. Het enige resterende alternatief is uit het verdrag treden, maar dat is een draconische stap. Dus elke keer dat er een mijnheer Vollenbroek of een door de Postcodeloterij gesubsidieerde stichting naar een rechter stapt en zich beroept op een verdrag zie je politici de handen in onschuld wassen, en zeggen: wij zouden wel anders willen, maar het is nu eenmaal zo. De rechtszaken worden meestal gevoerd tégen de Staat der Nederlanden, dus de regering en het parlement willen A, maar de rechter, kijkend naar het verdrag, besluit B, en dan helpt er geen lieve moedertje aan. Bij gewone wetten is de logische democratische vervolgstap dat de wet wordt aangepast, maar die mogelijkheid is er bij een verdrag niet.''

  De Europese Unie houdt Nederland middels verdragen in een wurggreep. Eigenlijk wordt Nederland door verdragen door de EU gegijzeld. ''We zagen dat onlangs vier Nederlandse ministers smekend naar Brussel stapten om te vragen of we alsjeblieft huizen mogen bouwen, maar ze werden met een kort ’nee’ weggestuurd, omdat Brussel wil dat Nederland de veeteelt halveert. Niemand kan daar wat aan doen! Overigens was een veelzeggend en treurig detail dat uitgerekend Mark Rutte, die na twaalf jaar perfect de weg weet in Brussel, wijselijk niet was meegegaan met deze delegatie en het overliet aan nieuwelingen,'' schrijft Ronald Plasterk.

  Plasterk ziet met lede ogen aan dat dit nooit goed kan gaan en waarschuwt hiervoor: ''De bijna onmogelijkheid verdragen te veranderen, plus de neiging bij rechtbanken om verdragen extensief uit te leggen, legt de bijl aan de wortel van onze democratie. Dat is niet het gevolg van een sinister complot, het is vast met goede bedoelingen zo gegroeid, maar de actuele situatie is zeer bedreigend voor onze democratie, en het ongenoegen zal verder groeien. Dit gaat zo niet goed.''

  (Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

  Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

  Plasterk is nog naïef dat hij denkt dat dit zo met goede bedoelingen is gegroeid. Nee de EU heeft dit bewust zo gedaan. De EU is een Rupsje Nooitgenoeg die zich alle macht wil toe-eigenen. De EU-lidstaten moeten al hun zeggenschap over nationale wetgeving kwijtraken. De EU moet het Vierde Rijk worden met een eigen leger en alles wat daar bij hoort.

  DDS


  0 reacties :

  Een reactie posten