Omtzigt fakkelt nieuw Belastingplan kabinet af: "Legt acute tekortkoming bloot"

Datum:
 • donderdag 10 november 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is uiterst kritisch op het nieuwe Belastingplan van het kabinet.


  Bart Reijmerink 9-11-2022  Tijdens het Kamerdebat kaart Omtzigt drie pijnpunten in het nieuwe plan aan, maar hij geeft aan dat het er ook 20 hadden kunnen zijn. 

  Tijdens het Kamerdebat over het nieuwe Belastingplan toetst Omtzigt het nieuwe kabinetsplan aan de Grondwet. Dit doet hij omdat er enkele pijnpunten te zien zijn in het nieuwe Belastingplan: 

  "Eén: Omdat het energieplafond en een aantal andere wetten niet duidelijk zijn, hebben we eigenlijk geen idee of de belasting mensen niet zodanig in de problemen brengt dat ze onder andere door de belastingen rechtstreeks en hard in hun bestaanszekerheid geraakt worden. Voldoet dit aan artikel 20 van de Grondwet?"

  "Twee: De regering zegt dat werken altijd moet lonen. De continue stijging van het marginale tarief en de marginale druk leidt echter tot bizarre effecten en voorstellen van een voltijdbonus. Ik zal hier straks uitleggen waarom ik dat een van de meest verschrikkelijke voorstellen ooit vind."

  "Drie: Voor de groep mensen voor wie bestaanszekerheid werkelijk waar geen enkel probleem is — en die is er ook echt wel in Nederland, hoor — hebben we allerlei leuke dingen. Zij kunnen belastingvoordelen gebruiken, waar geen gewone sterveling van gebruik kan maken. Vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid zijn die ongewenst. Ik zal voorstellen doen om drie van die belastingvoordelen een stukje in te perken. Ik ga hier niet de illusie wekken dat ik daarmee hele grote groepen kan helpen of miljarden extra kan binnenhalen, maar belasting heeft ook een normatief effect."

  0 reacties :

  Een reactie posten