Omtzigt doet schokkende ontdekking: 'Energieplafond kan helemaal niet ingaan vanaf 1 januari'

Datum:
 • zaterdag 5 november 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft bekend gemaakt spoedvragen te hebben ingediend over het energieplafond.  Bart Reijmerink 5-11-2022


  Bronnen rond het kabinet hebben aan Nieuwsuur laten weten dat er een serieuze mogelijkheid is dat het plafond helemaal niet ingevoerd gaat worden. Omtzigt wil dat de Tweede Kamer nu snel op de hoogte wordt gebracht van een eventuele plan B.

  Het plan rondom het energieplafond staat op losse schroeven omdat het kabinet mogelijk niet kan voldoen aan de eisen van de energiebedrijven. Nederlandse energiebedrijven hebben tegenover het gesteld dat als de eisen niet worden ingewilligd, het energieprijsplafond niet door kan gaan.

  Omtzigt heeft daarom direct Kamervragen ingediend: 'Nieuwe spoed-vragen over het energieplafond Het lijkt er namelijk op dat dat helemaal niet op 1 januari kan ingaan. Daarom wil ik voor as dinsdag antwoord op deze vragen. Is er een plan-B voor volgend jaar? Zo ja, wat is dat Belangrijke vraag omdat de btw op gas en elektriciteit op 1 januari stijgt van 9% naar 21%. Zonder plafond lijkt me dat een absurde maatregel. Maar de Kamer stemt wel donderdag al over deze maatregel', schrijft de politicus.

   

  Daarnaast hekelt Omtzigt het feit dat het kabinet nog steeds geen duidelijkheid heeft verschaft rondom eerdere vragen van hem. Zo is het nog steeds niet duidelijk hoe mensen met blokverwarming worden gecompenseerd.

  'Is er eindelijk een oplossing voor blokverwarming: de motie is nu meer dan een maand out, maar we horen helemaal niets. Is er eindelijk overeenstemming over de prijs, die de maatschappijen vergoed krijgen? de kamer zei: ze moetn de inkoopprijs krijgen plus een mark-up. Maar de staat moet niet 4 euro voor een kuub gas gaan betalen als de inkoopprijs 1,30 euros is. Tot slot: de 190 euro subsidie is al ingegaan, maar de vragen over de wet zijn nog niet beantwoord. De regeringpartijen blokkeerden (jawel) deze week mijn verzoek om deze wet met spoed te behandelen', aldus Omtzigt.

  NieuwRechts

  1 reacties :

  Dekker zei

  Zo langzamerhand zal het tot veel mensen moeten doordringen dat deze Regering crimineler is dan de grootste drugscriminelen. Nu weer met de energieprijzen, de migranten, het Corona bedrog en daar aansluitend het aantal vaccin doden(volgens het Lareb meer dan 700), het klimaat, de moord op boeren, tuinders, vissers en de Middenstand en eigenlijk de gehele bevolking, het is onvoorstelbaar en niet meer te bevatten.

  Een reactie posten