LNG-schepen wachten voor de kust van West-Europa op prijsstijgingen van gas

Datum:
 • dinsdag 8 november 2022
 • in
 • Categorie:
 •  de gashandelaren wachten  op betere prijzen ....  LNG-schepen wachten voor de kust van West-Europa op prijsstijgingen van gas


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Voor de kust van West-Europa dobbert een vloot van meer dan 30 LNG-tankers. Maar deze keer zijn niet bijvoorbeeld onvoldoende capaciteiten om te lossen in de haven van Rotterdam of aan de Franse en Spaanse kusten de reden van de opstopping. Zoals de Londense energiemarktfirma Vortexa vermoedt, wachten de gashandelaren op betere prijzen voor hun leveringen, die grotendeels uit de VS, Canada en Qatar afkomstig zijn.

  Dienovereenkomstig gaven ze blijkbaar opdracht aan de rederijen om het transporttempo duidelijk te verlagen. Volgens de site “Vesselfinder” varen de schepen met drie tot acht knopen, dus niet eens op halve kracht. Daarvoor had het “Handelsblatt” hier over bericht.

  Met de op dit moment achtergehouden hoeveelheid vloeibaar gas zou men alle huishoudens van de Duitse deelstaat Saarland meer dan vijf jaar lang van energie kunnen voorzien. Volgens berekeningen van het “Handelsblatt” bedraagt de huidige waarde van het achtergehouden vloeibaar gas ongeveer $ 3,4 miljard – maar de gashandelaren vinden de desbetreffende winst blijkbaar niet hoog genoeg.

  De berekening van de handelaren: als de lading pas in december of januari wordt gelost, zouden de afnemers in Europa bereid kunnen zijn een hogere prijs te betalen. Na de recordprijs in het begin van de herfst zijn de prijzen voor gas op de spotmarkt duidelijk gedaald, de gasreservoirs van talrijke EU-landen zijn bijna helemaal vol. Analisten gaan voor de maanden december en januari echter van prijsstijgingen van minstens 6 tot 8% uit. Per schip zou dat overeenkomen met een extra winst van bijna € 7 miljoen. Op de markt met termijncontracten wenken potentieel zelfs 30 tot 35% hogere prijzen voor de maanden december en januari.

  Voor de handelaren zou het wachten dus financieel kunnen lonen – echter ook alleen maar wanneer ze in de zomer gunstige chartercijfers voor de schepen kunnen uit onderhandelen. Want de huurkosten voor LNG-schepen zijn door de stijgende vraag naar vloeibaar gas eveneens duidelijk gestegen. Voor de winter zijn er bovendien maar weinig tot geen LNG-schepen meer te krijgen, wat voor Aziatische landen zullen merken. Veel handelaars leveren daarom niet meer naar Azië. De opstopping voor de West-Europese kust is dus waarschijnlijk nog niet voorbij.

  Bron:
  rt.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De stinkend rijken worden met de dag enorm veel rijker en de middenstand en de laag betaalden worden tot de bedelstaf verheven. De klap voor de bevolking komt met de dag dichterbij. Verkiezingen helpen ook niet want de uitslag wordt door de software van D'66 gemanipuleerd.

  Een reactie posten