Landschap Noord-Holland koopt een deel van de Zuurvenspolder bij Bergen. Het moet een natuurgebied worden

Datum:
 • zondag 13 november 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • BERGEN Landschap Noord-Holland heeft vijf hectare grond in de Zuurvenspolder bij Bergen gekocht.


  Henk-Jan den Ouden 12-11-2022


  Het is de bedoeling daar, in samenwerking met een groep burgers, natuurgebied van te maken. Dat meldt Inge Plaatsman van Landschap Noord-Holland.


  De Zuurvenspolder is een polder tussen het dorp Bergen en het Noordhollandsch Kanaal. Hij is in totaal 137 hectare groot. De polder wordt nu nog vooral agrarisch gebruikt, maar een groep buurtbewoners en Landschap Noord-Holland willen er graag natuurgebied van maken.


  ,,Twee jaar geleden was er een grote actie van het Noord-Hollands Natuurfonds. Daarvan hebben we nu in de Zuurvenspolder een stuk grond gekocht van een particuliere agrariër’’, vertelt Plaatsman. ,,Het zijn twee weilanden, hobbelig grasland. Nu grazen er nog wat schapen op, maar die worden er na de overdracht van de grond af gehaald.’’ Het gaat om 47.550 vierkante meter. ,,Deze aankoop is een belangrijke stap naar een nieuw natuurgebied bij Bergen’’, aldus Tim Zutt, boswachter bij Landschap Noord-Holland.


  IJsvogels

  Wat deze polder zo bijzonder maakt, is dat hier de oude polderstructuur en de openheid eeuwen lang behouden is gebleven, zo meldt Landschap Noord-Holland. Er heeft geen ruilverkaveling plaatsgevonden en de polder is nog nagenoeg hetzelfde als in de zeventiende eeuw. In de polder is bijzondere flora en fauna te vinden. Zo broeden er onder andere ijsvogels en vind je hier nog de beschermde rugstreeppad. ,,Het gebied is redelijk ongerept, maar ook daar zijn soorten verdwenen’’, legt Plaatsman uit.


  Er is met de bewoners, de gemeente en boeren een heel plan gemaakt voor de Zuurvenspolder, vertelt Plaatsman. Eén van de bewoners is Raymond van Splunder. ,,We willen graag meer ruimte bieden in de polder aan biodiversiteit door bloemrijke, vochtige hooilanden te creëren en droog kruidenrijk grasland aan te leggen. Mensen kunnen hier nu al heerlijk wandelen en van de natuur genieten. Dat wordt straks nog mooier.


  Voor de plannen zijn Landschap Noord-Holland en de andere initiatiefnemers uiteraard ook afhankelijk van andere eigenaren, zegt Plaatsman. Een klein deel van het gebied is eigendom van het Hoogheemraadschap, dat er een waterberging heeft. Verder zijn er stukken in eigendom bij de provincie, de gemeente Bergen en enkele particulieren.

  Struingebied

  Het gebied is gewoon toegankelijk voor wandelaars, zegt Plaatsman. ,,Er is een wandelpad. Het is een echt struingebied met leuke paadjes. We hopen dat uiteindelijk het hele gebied gaat vallen onder Natuurnetwerk Nederland. Een aanvraag daarvoor is ingediend bij de provincie.’’

  Zie ook: ’Hier leven ijsvogels, groene zilverreigers, lepelaars, de groene en bonte specht, en we hebben elk jaar ooievaars’. De Zuurvenspolder heeft alles om een nieuw, prachtig natuurgebied te worden


  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten