-Frits Bosch- Het pensioenakkoord is NIET akkoord!

Datum:
 • zaterdag 5 november 2022
 • in
 • Categorie:
 •  Nederland staat voor een uiterst belangrijke beslissing.  Frits Bosch 5-11-2022  Het is de intentie om het bestaande hoog aangeschreven pensioenstelsel op basis van intergenerationele solidariteit te vervangen door een stelsel op basis van individuele potjes. Het uur ‘U’ nadert, doe we het wel of doen we het niet.

  Er heerst verwarring alom en ten lange leste zijn er nu zeven hoogleraren die zeggen: doe het niet! Ik ken ook een ander zevental specialisten, inclusief ondergetekende, die ook zeggen “doe het in hemelsnaam niet!” Waarom niet? Ik doe een greep:

  1. Het systeem klopt in de basis niet. De deelnemers van de fondsen gaan veel meer beleggingsrisico lopen. Het fluctueert als een gek. Dat is net niet wat je wilt met je pensioengeld. Stabiliteit wil je, maar dat biedt het nieuwe systeem niet.  Bij meer risico hoort EIGENDOM van het geld wat je inlegt en waar je hard voor gewerkt hebt. Je legt wel veel geld in en loopt veel risico, maar je hebt geen grip op het geld. Dat spoort niet.

  2. De claim dat je in het nieuwe systeem meer koopkrachtdekking hebt blijkt niet te kloppen. Actuaris Henk Bets van Confident heeft berekend dat een deelnemer tenminste 50% in aandelen moet beleggen om de inflatie van rond 2% bij te houden. No way dat dit lukt want pensionado’s zouden in het nieuwe systeem circa 25% in aandelen beleggen vanwege hoge volatiliteit van aandelen. Bovendien is de inflatie thans 16,8%. Ze kachelen er fors mee achteruit. Geen koopkracht dekking. Bets gaat uit van een traditionele lange aandelen rendement van 6%. Dat behelst een termijn van tenminste 20 jaar. Ik mag het hem hopen voor de komende tien jaar bij de huidige politieke en sociaal-economische constellatie. Gaan maar vast bidden.

  3. Het zogenaamde invaren is problematisch. Dat betekent dat het overhevelen van de bestaande 1500 miljard euro (!) voor de 250 fondsen uiterst moeizaam is. Is de techniek wel op orde om dit rond te breien? De it bij pensioenfondsen is al voor de bestaande administratie een kwelling, laat staan als er zo’n mega operatie overheen komt. Puinhoop! Niet te overzien de hoeveelheid klachten. Stress! Burn outs.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten