EU en asielcrisis: veel woorden, weinig daden

Datum:
  • maandag 28 november 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  Over zinnige oplossingen wordt nog altijd niet gesproken, vindt René van Rijckevorsel.


    EU en asielcrisis: veel woorden, weinig daden

    26 november 2022

    Een spoedbijeenkomst van ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel over de asielcrisis: goede bedoelingen maar weinig concrete resultaten. Over zinnige oplossingen wordt nog altijd niet gesproken, vindt René van Rijckevorsel.

    Zou het? Gaat de Europese Unie (EU) echt werk maken van het indammen van de aanzwellende illegale immigratie naar de lidstaten? Eind oktober van dit jaar stond de teller op 281.000 ‘irreguliere grensoverschrijdingen’ aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dat betekent een stijging van 77 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Landen als Nederland, België en Oostenrijk kraken onder de toestroom. Zeker nu er ook weer meer Oekraïners komen, als gevolg van de Russische aanvallen op de Oekraïens vitale infrastructuur.

    Zeker Nederland is een geliefde bestemming. Illegale migranten weten dat ze alleen maar ‘asiel’ hoeven te roepen om in de procedure te worden opgenomen. In 73 procent van de gevallen wordt de aanvraag ingewilligd – een heel veel hoger percentage dan in andere lidstaten. Ook als de asielzoeker uit een veilig land als Turkije of Bangladesh komt, mag hij blijven (ja, het is meestal een jonge hij).

    Van een ‘migratie- of asielcrisis’ wordt nog niet gesproken.

    Vrijdag 25 november kwamen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken (en in het geval van Nederland VVD-asielstaatssecretaris Eric van der Burg) in een spoedzitting bijeen in Brussel. Zij bespraken de ‘migratiesituatie’ – van een ‘migratie- of asielcrisis’ wordt nog niet gesproken.

    De urgentie was aangezwengeld door de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zij heeft er geen zin meer in om de veerdiensten van ngo’s als Artsen zonder Grenzen toe te laten in de Italiaanse havens. Deze ngo’s pikken illegale migranten op en zetten die af op de Zuid-Europese kusten.

    De  smokkelaars weten precies waar de ngo-boten varen en gaan op hun weinig zeewaardige boot daarnaartoe, in de wetenschap dat de migranten een veilige en gratis overtocht krijgen. De ngo’s werken zo mee aan mensensmokkel, maar wanen zich onaantastbaar.

    Asiel aanvragen in landen waarvan de ngo-schepen de vlag voeren

    Meloni heeft daar schoon genoeg van – al moet gezegd dat Italië ook boter op zijn hoofd heeft: het land maakt voor de landbouw in het zuiden maar al te graag gebruik van illegale immigranten, en wuift veel anderen zonder ze te registreren door naar Noordwest-Europa.

    Hoe dan ook, Meloni zegt – terecht: laat die bootvluchtelingen maar asiel aanvragen in de landen waarvan de ngo-schepen de vlag voeren. Noorwegen, Duitsland, of Frankrijk.

    Nadat Meloni een onder Franse vlag varend schip van SOS Méditerranée met aan boord ruim tweehonderd migranten weigerde, dobberde het ongeveer twee weken op zee. Uiteindelijk legde het aan in de militaire haven van de Franse stad Toulon. De situatie leidde tot heftige verwijten over en weer tussen Rome en Parijs. En tot een inderhaast belegde ministerraad in Brussel.

    Actieplan voor het ‘centrale Middellandse Zeegebied’

    De ministers schaarden zich achter een actieplan van de Commissie voor het ‘centrale Middellandse Zeegebied’. De EU wil het ‘grensbeheer’ van Tunesië, Egypte en Libië versterken. Ook moet de strijd met mensensmokkelaars worden geïntensiveerd en de diplomatieke betrokkenheid bij terugkeer groter worden.

    Als doekje voor het bloeden, moeten de legale routes naar de EU worden versneld – dit is het witwassen van de illegale migratie zeggen critici. Ook streven alle 27 landen opeens naar vooruitgang waar het gaat om het EU-pact voor migratie en asiel, dat sinds 2019 ligt stof te vangen.

    Frontex gaat daarnaast met de betrokken lidstaten de situatie in het centrale Middellandse Zeegebied beoordelen. Er zal worden gezorgd voor nauwere coördinatie met de UNHCR en IOM. En in de Internationale Maritieme Organisatie moeten ‘discussies worden gestimuleerd over de behoefte aan richtlijnen voor vaartuigen met bijzondere aandacht voor opsporings- en reddingsactiviteiten’.

    ‘Discussies’, ‘beoordelingen’ en ‘pogingen tot nauwere coördinatie’

    Wie naar deze ‘maatregelen’ kijkt, schrikt. We krijgen ‘discussies’, ‘beoordelingen’ en ‘pogingen tot nauwere coördinatie’.

    Maar over asielopvang in derde landen in Afrika of het Midden-Oosten (nieuwe Turkije-deals), over het strafbaar stellen van ngo’s die mensensmokkelaars faciliteren, over Frontex dat de illegale overstekers beter kan terugbrengen naar de Afrikaanse kust dan afzetten aan de Italiaanse, over speciale EU-centra in Afrika en in de westelijke Balkan waar asielzoekers zich moeten melden om in de procedure te kunnen komen (en niet meer in de lidstaten zelf) – over al die zinnige oplossingen hoor je niets in Brussel.

    Op 8 december komen de ministers weer bijeen in Brussel, dan voor een reguliere bijeenkomst, en palaveren ze verder.

    ELSEVIER

    2 reacties :

    Dekker zei

    Nederland verleent ook veel asielzoekers uit o.a de Oekraïne asiel.
    Een groot deel van de Nederlandse bevolking is gastvrij wegens de Oh zo zielige Oekraïners, maar er zijn weinig mensen die weten dat Oekraïners het verlengstuk zijn van de Nazi's en dat diezelfde Oekraïense Nazi's er geen probleem mee hebben Russische krijgsgevangenen te martelen en/of te fusilleren, ook hun eigen bevolking niet die niet wil vechten, ze ondergaan hetzelfde lot.
    Wat de meeste landgenoten ook niet weten is dat in de 2e Wereldoorlog tot wel 100.000 Polen zijn vermoord door de Oekraïense Nazi's. https://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern_Galicia
    De 60% van de Nederlanders die enkele jaren geleden tegen toetreding van Oekraïne tot de EU stemden hadden het bij het juiste eind, helaas hebben Politiek en Media er een misleidend beeld bij geschetst.

    Anoniem zei

    Het is duidelijk dat de eu een poppenkast is. 20 jaar terug was de slogan binnengrenzen open buitengrenzen dicht.

    Een reactie posten