Coalitiepartijen stemmen motie voor maximumtarieven energie van Omtzigt weg: 'Hoe kun je hier nu tegen zijn'

Datum:
 • donderdag 17 november 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Vattenfall heeft als eerste grote energiebedrijf in Nederland bekend gemaakt de prijs op te schroeven voor klanten met een variabel contract.


  Bart Reijmerink 17-11-2022


  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zocht uit of het mogelijk is om energiebedrijven op het matje te roepen als ze woekerprijzen gaan invoeren. Omtzigt komt tot de conclusie dat de regering dit wel degelijk kan, naar aanleiding hiervan had Omtzigt samen met SGP-Kamerlid Chris Stoffer een motie ingediend om maximumtarieven in te voeren. De motie behaalde echter geen Kamermeerderheid. 

  Omtzigt kwam eerder deze week dan ook met de oproep dat de regering zo snel mogelijk moet gaan ingrijpen: 'De regering kan regels maken hoe je die maximum prijzen moet berekenen. Zie dit stuk van de wet (artikel 44, lid 5) Nu de regering alles boven het prijsplafond betaalt, moet ze dan onmiddellijk ook doen. Bij een prijsplafond hebben huishoudens met een gemiddeld gebruik geen prijsprikkel. Als het gas tegen een woekerprijs verkocht wordt, betaalt de staat het, niet de consument. Die betaalt gewoon 1,45 euro per kuub. Het prijsmechanisme (je wisselt als het te duur wordt) werkt dus niet met een prijsplafond (zonder plafond werkt het ook niet goed trouwens). Daarom: regering stel die regels, ander betalen we ons blauw als gemeenschap aan energieleveranciers.'

  Om de regering te attenderen op dit mechanisme had Omtzigt samen met de SGP een motie ingediend. 

  Echter stemden de coalitiepartijen, en GroenLinks, PvdA, Volt en Denk, tegen deze motie. Tot grote verbazing van Welmoed Vlieger, fractieondersteuner van Pieter Omtzigt.

   NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten