-Paul Cliteur- De Nieuwe Democratie onder Rutte IV

Datum:
 • zondag 2 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • :een democratie waarbij de regering bepaalt welke partijen in de Kamer mogen zitten. Niet langer u, het electoraat.

   


  1-9-2022


  -Paul Cliteur- De Nieuwe Democratie onder Rutte IV

  Misschien had u het nog niet gemerkt, maar voor onze ogen is zich een heel nieuw soort democratie aan het ontwikkelen: een democratie waarbij de regering bepaalt welke partijen in de Kamer mogen zitten. Niet langer u, het electoraat.

  De hoofdlijnen van de nieuwe democratie wordt bij rtl nieuws als volgt weergegeven in de kop boven een artikel: “Rutte: gesprek met ‘onbeschoft’ Forum van Baudet is zinloos”. De subkop bij het artikel vermeldt: “geen behoefte”.

  Dus de premier heeft geen behoefte aan “een gesprek” met een politieke partij die door het electoraat met 8 zetels in de Kamer was gebracht (en door een afscheiding daar nu zit met 5 zetels). Dat is het nieuwtje. En RTL brengt dat als een berichtje. Bij een nieuwe democratie hoort ook nieuwe journalistiek.

  Het bericht gaat verder: “‘Het is allemaal van een onbeschoftheid en zo beneden alle niveau, dat ik daar geen behoefte aan heb’, zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.”

  Zo gaat dat dus in de nieuwe democratie: per persconferentie kan je vernemen met welke partijen de regering in gesprek wil en met welke partijen niet.

  Nu verklaart de premier dat FVD te onbeleefd is om mee “in gesprek” te gaan. Volgende week hoort Geert Wilders in een persconferentie dat hij stout is geweest en nu even op non-actief wordt gesteld. Daarna BVNL. Daarna JA21. En daarna BBB.

  (Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

  Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

  En dan krijgen we tenslotte de persconferentie waarin premier Rutte zegt: “Die Sophie Hermans, dat is een beleefde dame. Daarmee wil ik wel in gesprek.”

  Dat is even het voorlopige einde van de ontwikkeling van de nieuwe democratie. En u, burgers van Nederland, vindt dat prima, want fatsoen en beleefdheid – dat is toch hoogst belangrijk, niet?

  Paul Cliteur is de auteur van Diversiteit en kwaliteit van het Nederlands omroepbestel: een commentaar op het rapport van de Ombudsman over ON! (2022): https://ap.lc/5AkdR

  -Paul Cliteur- De Nieuwe Democratie onder Rutte IV
  DDS 

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Predikte Jezus beleefdheid en fatsoen of naastenliefde, meneer Rutte?

  Een reactie posten