Omtzigt tikt Rutte op de vingers en vraagt debat aan: 'Premier moet zich aan de wet houden'

Datum:
 • dinsdag 4 oktober 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft maandagavond een Kamerdebat aangevraagd naar aanleiding van het nieuws dat deskundigen menen dat premier Rutte de Archiefwet heeft overtreden.


  Bart Reijmerink 4-9-2022


  Volgens Omtzigt is het niet voor het eerst dat Rutte zijn zaakjes niet op orde heeft. Daarnaast moeten zowel het kabinet als de premier zich aan de wet houden, aldus Omtzigt.

  Premier Mark Rutte heeft jarenlang tegen de regels in gehandeld door zijn ontvangen en verstuurde sms'jes te wissen. Dat is de conclusie van een nieuw rapport na maandenlang onderzoek.

  Eerder dit jaar bleek dat premier Mark Rutte zijn ontvangen en verstuurde sms'jes al jarenlang verwijdert. Na de bekendmaking hiervan werd er meteen een onderzoek ingesteld bij het Ministerie van Algemene Algemene Zaken naar deze misstanden. Dat onderzoek heeft nu een rapport opgeleverd, dat maandag verscheen. Het rapport is bijzonder kritisch: doordat premier Rutte zijn sms'jes steeds wiste, heeft hij jarenlang de Archiefwet overtreden. De sms'jes werden hierdoor namelijk niet meer goed genoeg gearchiveerd. 

  Volgens Kamerlid Omtzigt is dit niet de eerste frats van de premier. De politicus somt een lijstje op aan zaken die Rutte niet goed heeft afgehandeld.

  'Dividend SMS met Unilever: gewist. SMS'jes met Halsema over corona demonstratie: gewist. Notulen over bijeenkomsten over o.a. kinderopvangtoeslagschandaal: nooit gemaakt. Archief: totaal niet op orde', schrijft het Kamerlid.

  Volgens de politicus gaat het ook niet om een kleinigheidje of iets dergelijks: 'Dit is dus geen kleinigheid of een foutje onder druk (dat gebeurt en is geen enkel probleem). Maar besluiten (zoals Catshuis) worden niet herleidbaar. Dat past niet bij democratische verantwoording. En een premier, een regering, moet zich gewoon aan de wet houden (terwijl ik dit schrijf, denk ik: die moet ik dus opschrijven in Nederland). Als u het niet doet.....'

  Om zo snel mogelijk opheldering te krijgen heeft Omtzigt een debat aangevraagd. De politicus kan niet wachten op de verantwoording van Rutte.

  'Gisteren heb ik al een debat aangevraagd. Ben zeer benieuwd naar de reactie van Rutte. En morgen (dinsdag) is er al een debat over het Corona archief op zijn ministerie en elders.'

   NieuwRchts

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Juist vanwege de onmogelijkheid de SMS'jes efficiƫnt te kunnen opslaan, had hij een oude Nokia. Geboefte gebruikt bij voorkeur ook geen "smartphones".

  Just me. zei

  Hij kan het zich niet herinneren.

  Een reactie posten