Omtzigt brandt pensioenwet Schouten af: 'Vertrouwen in hele stelsel verdwijnt'

Datum:
 • vrijdag 21 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt ziet weinig heil in de nieuwe pensioenplannen van minister Carola Schouten.


  Bart Reijmerink 21-10-2022


  Een van deze plannen omvat het idee om fondsen met 150 procent aan aandelen van jongeren te gaan beleggen. Volgens Omtzigt is het wachten op een ramp door te gaan beleggen met geleend geld.

  In het nieuwe voorstel van minister Schouten kunnen pensioenfondsen gaan beleggen met geleend geld voor jongeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door het zogeheten leenrestrictie op te heffen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is hier echter zeer kritisch op. Hij vreest namelijk voor ongelukken in de toekomst - bedrijven kunnen mogelijk grotere risico's nemen met geld dat niet van hun is.

  'Tijdens het pensioen WGO heeft minister Schouten uitgelegd dat het pensioenpotje van jongeren na een paar jaar ook op 0 kan uitkomen. Reden: voor jongeren kunnen fondsen 150% in aandelen beleggen. In dit filmpje leg ik uit waarom dat niet goed gaat. Beleggen met geleend geld heeft tot grote ongelukken geleid met aandelenlease. En het vertrouwen in het hele stelsel verdwijnt op slag als mensen een statement krijgen dat hun pensioenvermogen niets waard is', schrijft Omtzigt. 

   

  De minister neemt echter zijn advies niet aan. Ze ontraadt zelfs een motie die Omtzigt heeft ingediend om beleggen met geleend geld te voorkomen. Want, zo stelt de minister, dit soort praktijken gebeuren nu ook al, alleen in de toekomst worden de marges iets groter.

  Omtzigt blijft echter achter zijn punt staan: 'Ik vind dat dus echt zeer onverstandig'.

     0 reacties :

  Een reactie posten