LNV stemt in Scopaff voor verlenging glyfosaat

Datum:
 • donderdag 13 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •  Round Up.....


  13-10-2022  LNV stemt in Scopaff voor verlenging glyfosaat


  Het ministerie van LNV stemt in de Scopaff-vergadering voor een procedurele verlenging van de toelating van glyfosaat voor maximaal één jaar. Nederland dringt in een stemverklaring aan op snelheid.

  De Europese Commissie (EC) heeft het voorstel gedaan om de goedkeuring van glyfosaat te verlengen tot het moment dat besluitvorming hierover plaatsvindt. De verlenging krijgt in het voorstel van de EC een maximum van één jaar omdat de besluitvorming over een hernieuwde goedkeuring, buiten de schuld van de aanvrager om, vertraging heeft opgelopen. De herbeoordeling van de werkzame stof glyfosaat is momenteel gaande.

  Het Ctgb adviseert positief op het voorstel van de EC. En in navolging daarvan is ook landbouwminister Piet Adema positief over een tijdelijke verlenging. „Ik hecht er aan dat alle wetenschappelijke inzichten, ook die tot een andere conclusie komen, worden betrokken, omdat dit de afweging voor het al dan niet hernieuwen van de goedkeuring beter mogelijk maakt”, schrijft Adema in een brief aan de Kamer. Nederland zal daarbij in een stemverklaring aandringen op snelheid. „Want hoe eerder het volledige inzicht beschikbaar is, hoe eerder een besluit genomen kan worden.”

  Kamervragen PvdD

  Leonie Vestering, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Dieren (PvdD), heeft hierop kamervragen gesteld. Zij wil van de minister weten waarom hij hiervoor kiest. In haar vragen wijst ze op studies en onderzoeken waarin wordt getornd aan de veiligheid van glyfosaat.

  De tekst gaat verder onder de tweet

  De vergadering van de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) wordt gehouden op 13 en 14 oktober.

  Formeel loopt de Europese toelating van glyfosaat in december 2022 af. Omdat het buiten de schuld van de toelatingshouder niet is gelukt om de stof te herbeoordelen, is de verwachting dat EFSA Europa zal adviseren een administratieve verlenging te geven voor glyfosaat tot het moment van de definitieve uitspraak in juli 2023. Dan stemmen alle 27 Europese lidstaten najaar 2023 over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat. Pas dan is er definitief uitsluitsel of glyfosaat toegelaten blijft in Europa.

  0 reacties :

  Een reactie posten