Europees Openbaar Ministerie stelt onderzoek in naar Von der Leyen: vaccin-aankopen hebben een naspel

Datum:
 • zondag 16 oktober 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Persoonlijk contact met de baas van Pfizer


  Europees Openbaar Ministerie stelt onderzoek in naar Von der Leyen: vaccin-aankopen hebben een naspel


  Met een aaneenschakeling van monstruositeiten heeft de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen (foto), voor woede onder Europarlementariërs gezorgd. Eerst heeft ze blijkbaar persoonlijk een peperdure reusachtige deal met Pfizer uit onderhandeld, daarna weigerde ze daarover informatie te verschaffen. Dat was te veel. Nu stelt het Europees Openbaar Ministerie een onderzoek in.

  Het zou wel eens heel lastig kunnen worden voor Ursula von der Leyen. Nu staat vast: het Europees Openbaar Ministerie (EOM) stelt een onderzoek in naar de uiterst omstreden aankoop van vaccins door de voorzitster van de Europese Commissie.

  Vooral de peperdure deal met de vaccin-producent Pfizer wordt bekritiseerd. Een ongelooflijke € 35 miljard heeft het de belastingbetalers gekost, die daarvoor door de voorzitster van de Europese Commissie op trouw was gezet. Alleen daarna heeft ze elke informatie daarover geweigerd en is zodoende wellicht te ver gegaan. In het Europees Parlement heerst in alle fracties ongeloof over haar gedrag. Steeds meer Europarlementariërs eisten nu een ingrijpen van het Openbaar Ministerie. Nu wordt dit daadwerkelijk actief.

  Persoonlijk contact met de baas van Pfizer

  “Het EOM bevestigt dat ze de koop van Covid-19 vaccins in de Europese Unie onderzoekt”, deelde de instantie vrijdag mee. Deze bevestiging zou gedaan worden “op grond van het extreem grote openbaar belang”. Meer details zouden op dit moment niet bekendgemaakt worden. Zo zegt het Openbaar Ministerie ook niet waarnaar zij precies een onderzoek instelt. Het was echter de handelwijze van Von der Leyen bij de Pfizer-bestellingen die de onvrede in het Europees Parlement en de roep naar het Openbaar Ministerie heeft veroorzaakt.

  Voor de levering van tot 1,8 miljard doses van BioNTech/Pfizer werd in het voorjaar van 2021 de weg bereid. Zoals de “New York Times” berichtte, was daarbij het persoonlijke contact tussen Von der Leyen en de baas van Pfizer, Albert Bourla, beslissend voor de sluiten van de deal. Daarbij zouden ze ook sms´jes hebben uitgewisseld.

  Alle informatie niet aan accountants gegeven

  Dat Von der Leyen de deal blijkbaar persoonlijk in gesprekken met Bourla op touw gezet heeft, is hoogst ongebruikelijk. Nog ongebruikelijker is dat zij later ook de EU-accountants geen enkele informatie over de voorbereidende onderhandelingen deed toekomen toen zij daar om verzochten. Von der Leyen zwijgt nog steeds over de inhoud van de gesprekken en de uitgewisselde sms´jes. Ze zouden met betrekking tot de vaccin-deal niet relevant zijn, zegt men.

  Daarvoor al weigerde de voorzitster van de Europese Commissie journalisten elke inzage in de twijfelachtige tekstberichten. Dat daarna echter ook de Europese Rekenkamer bij haar van een koude kermis thuiskwam, zorgde voor verontwaardiging. De Europese burger-gevolmachtigde Emily O´Reilly had felle kritiek op het handelen van de voorzitster van de EU-commissie.

  Concurrenten van Pfizer werden verdrongen

  Met dit contract hielp de Europese Commissie Pfizer om alternatieven van de markt te verdringen, zoals “exxpress.at” berichtte. Ondanks de grote vraag werd een bestelopdracht van Valneva-vaccins geannuleerd, terwijl Pfizer zijn omzet in het voorjaar verdubbelde.

  Met deze reusachtige deal is de prijs per BioNTech-vaccinatiedosis van daarvoor € 15,50 naar € 19,50 gestegen, zoals de Bulgaarse minister-president Bojko Borisov woedend bekendmaakte. De consumentenorganisatie “SumOFUs” in Washington beschuldigt Ursula von der Leyen ervan in persoonlijke gesprekken met de baas van Pfizer ingestemd te hebben met een krachtige prijsverhoging, hoewel bij de enorme hoeveelheid eigenlijk een korting voor de hand gelegen zou hebben.

  Dat de echtgenoot van de voorzitster van de Europese Commissie, Heiko von der Leyen, sinds september 2020 medisch directeur van de Amerikaanse biofarmaceutische onderneming Orgenesis is, zorgt ook niet echt voor een voordelige optiek.

  Bron:
  exxpress.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Corruptie en ruzie van officiële belsissingsnemers over een product dat zijn geld niet waard was en zelfs gevaarlijk. Waar is de 1 + 1 = 2 logica in deze wereld gebleven...

  Een reactie posten