"We hopen dat Jaap van Dissel deugt" - nieuwe details onthuld

Datum:
  • donderdag 8 september 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • Dinsdag werd bekend dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland.


     MARIT NUBÉ 8-9-2022


    Deze stichting was tijdens de coronatijd actief met het programma Testen voor Toegang. Nu is er een nieuw detail bekend: een bestuurslid (Chris Smulders) zou bij een vorig bedrijf zijn weggestuurd vanwege smeergeld. 'Mister Kickback' was zijn bijnaam.

    Dinsdag werd bekend dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel voor '99% zeker' een bedrag van €750.000,- zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Vier ton hiervan werd dezelfde dag nog doorgesluisd naar Aruba.

    Gisteren kwamen ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger met een nieuwe onthulling over Stichting Open Nederland. Dit deden zij in hun nieuwe podcast GIJRATH & DE VLIEGER. Want de onthulling over Van Dissel riep veel vragen op. Bijvoorbeeld: wie binnen Stichting Open Nederland gaf opdracht tot de betaling aan Van Dissel? Dit werd besproken in de podcast.

    Generaal Tom Middendorp richtte Stichting Open Nederland op, maar vertrok als voorzitter van het bestuur op 1 juli 2021. Dit betekent dat Middendorp niet betrokken kan zijn geweest bij de betaling van Stichting Open Nederland aan Jaap van Dissel. Ook Gijrath gelooft niet dat "Middendorp zich op welke manier dan ook hiertoe zou laten verleiden".

    Toch moet een bestuurder de opdracht hebben gegeven tot de betaling aan Van Dissel. Het was tijd om "Cluedo te spelen", zegt Gijrath. Dit leidde tot onderzoek naar een andere bestuurder: Chris Smulders. Gijrath legt uit: "Smulders heeft in het verleden gewerkt bij de firma Eichholtz B.V. als CFO (financieel directeur, redactie). En ik heb bevestigd gekregen dat hij daar om niet plezierige redenen uit zijn functie is ontheven, omdat er sprake was van kickback."

    De Vlieger haakt hierop in: "Zijn bijnaam was toch Mister Kickback?" Gijrath bevestigt dit. 'Kickback' betekent smeergeld. Een persoon of bedrijf krijgt dan achteraf een vergoeding voor het verlenen van bepaalde diensten.

    Stichting Open Nederland
    Dan vervolgt Gijrath: "Zo'n belangrijke post bij zo'n belangrijk orgaan waar zoveel geld in omgaat. Dan ga je toch wel als Stichting Open Nederland - waar ook nog een Raad van Advies aan verbonden is - toch even navragen en referenties vragen of het wel verstandig is om zo'n iemand bij de kassa te zetten? Dit zijn dus allemaal feiten."

    Binnen het bestuur is Smulders verantwoordelijk voor de 'Financiën en Inkoop', zo staat er op de website van Stichting Open Nederland. Of Smulders verantwoordelijk is voor de betaling naar Van Dissel, is nog volstrekt onduidelijk. Gijrath en De Vogel roepen nogmaals onderzoeksjournalisten op om zich te melden, zodat zij dieper in de materie kunnen duiken.

    Gijrath legt uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is: "Hier is ons hele land op gebaseerd tijdens corona. Als dan ook nog eens de baas van het land geld vanuit België vanuit een stichting naar zijn eigen privérekening laat komen, ja... die kan ik niet uitleggen, hoor. Ik weet niet of jij die kan uitleggen, maar ik vind hem lastig."

    Eerst onderzoeken
    Toch benadrukt Gijrath dat het te vroeg is om nu al met beschuldigingen te komen van corruptie. Hij zegt: "Wij gaan niet veroordelen. Ik zag al dat Pepijn van Houwelingen ging roepen - die gaat ook de parlementaire enquêtecommissie voorzitten - dat [Van Dissel] corrupt is. Dat moet je niet doen. Je moet vragen: wat is er aan de hand? Als dit allemaal waar is, dan heeft u wat uit te leggen. Niet meteen die beschuldigende vinger. [...] In de Kamer moeten de verantwoordelijke mensen die op dit dossier zitten gewoon bevraagd worden. Dus ook Hugo de Jonge, Erik, want die was van VWS."

    Erik de Vlieger haakt hierop in: "Wij zeggen dus: Kamerleden, jullie controleren de regering. Doe dat dan. Bevraag met deze informatie de verantwoordelijken. En twee, zeggen wij tegen de media: dit is het. Als het niet waar is, dan hoeven we niet in het verdomhoekje te zitten, want we houden een slag om de arm. Maar we hebben tegen de media gezegd: zoek dit uit. [...] Eigenlijk hebben we de belangrijkste feiten naar boven. Gentlemen, place your bets."

    Vermogensbeheer Auréus en Rabobank
    Gijrath en De Vlieger kregen wantrouwen naar Van Dissel toen zij een tip kregen dat de OMT-voorzitter in maart 2020, aan het begin van corona, maar liefst 6 miljoen euro aan vermogen had gealloceerd naar een beleggingsrekening. "Onze vraag was toen: hoe komt hij aan zes miljoen? Dat mag, want dat is voor ons gewoon 12 miljoen verdiend inkomen. Hij is geen belegger, hij is in dienst bij de overheid, dus daar waren wij nieuwsgierig naar. En daar hebben we heel veel pogingen voor gedaan. Nooit antwoord op gekregen, wij zijn daar niet in serieus genomen. Dus we weten het nog steeds niet." Dinsdag zij Gijrath dat ze Van Dissel in totaal 51 keer hebben benaderd, zonder ooit antwoord te hebben gekregen.

    Wel heeft Gijrath achterhaald bij welke vermogensbeheer Van Dissel een rekening heeft: Auréus. Gijrath en De Vlieger hebben inmiddels twee bronnen die bevestigen dat Van Dissel daar klant is. De Vlieger concludeert: "Indien [het verhaal van de betaling] waar is - slag om de arm, disclaimers, lieve mensen -, dan is dat geld van corruptie. Dus als Auréus geld belegt dat middels een corrupte handeling tot hen is gekomen, dan moeten ze zich ook afvragen waar ze mee bezig zijn. En de Rabobank idem dito."

    Rabobank zegt altijd dat het geen individuele mededelingen doet over individuele klanten. Maar volgens De Vlieger is er nu een uitzonderingssituatie, omdat het gaat over de schijn van misdadige handelingen. In de statuten van de Rabobank staat dat er in zulke gevallen toch onderzoek moet worden gedaan naar individuele betalingen. En dat moeten ze dus doen bij de betaling aan Van Dissel, zegt De Vlieger.

    De onthullingen roepen veel vragen op. Maar Gijrath hoopt dat het losloopt: "Ik ben heel erg van de theorie van de dochter van de notaris. Dat heeft ze mij ooit uitgelegd. [...] Dat welke groep je ook hebt in een samenleving - of het nou een advocatenkantoor, of in de voetballerij of in de politiek: drie procent niet. Wij hopen dat Van Dissel niet bij die drie procent zit." Erik de Vlieger sluit zich hierbij aan: "Dat hoop ik echt."

    0 reacties :

    Een reactie posten