Omtzigt wil informatie over geheimzinnige gascontracten: "Prijzen zijn hier hoger dan in andere landen terwijl we interne gasmarkt hebben"

Datum:
 • maandag 19 september 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil van de ministers Sigrid Kaag en Rob Jetten weten welke partijen 90 procent van onze gaswinning opkopen.


  Bart Reijmerink 13-9-2022


  Volgens Omtzigt is het ongekend dat de gasprijs in Nederland hoger ligt dan in landen zoals Spanje en Duitsland, terwijl Nederland zelf enorme hoeveelheden gas uit de grond haalt.

  Het jaarlijkse gasverbruik van Nederland bedraagt zo'n 40 miljard kuub. Ongeveer de helft van deze hoeveelheid haalt Nederland ieder jaar uit eigen bodem. 20 miljard kuub aan gas wordt uit de gasvelden in de Noordzee, de Waddenzee en in Groningen gehaald. 

  Echter gaat 90 procent hiervan direct naar het buitenland, maar niemand weet exact naar welke landen of welke buitenlandse partijen. Dit omdat de contracten geheim zijn. Pieter Omtzigt eist van ministers Jetten en Kaag transparantie. Hij wil dat de contracten op tafel komen te liggen. 

  "Ik wil die contracten op tafel binnen 48 uur. Wie koopt dat gas en tegen welke prijs? Want voorzitter, de belangrijkste taak van de minister van Financiën is de inflatie laag houden. 13 procent inflatie. En de inflatie hier wordt vooral veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. En die energieprijzen zijn bij ons 30, 40 procent hoger dan in landen als Spanje, Griekenland, Frankrijk en Duitsland. Terwijl we een interne gasmarkt hebben. Kan iemand mij uitleggen waarom de huishoudens in Nederland 30 tot 40 procent meer betalen?"

   

   

  0 reacties :

  Een reactie posten