Nibud-directeur: 'Kabinet moet met crisisplan komen voor komende schuldengolf'

Datum:
  • zaterdag 10 september 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Eén op de drie huishouders moet bezuinigen vanwege de economische malaise, blijkt uit Nibud-onderzoek.


    MARIT NUBÉ 10-9-2022


    Het instituut vreest een grote schuldengolf, en hierbij is het koopkrachtpakket van 15 miljard niet genoeg. "Kom met een gerichte aanpak," roept directeur Arjan Vliegenhart het kabinet op.

    Vorige week werd bekend dat het kabinet een koopkrachtpakket van ruim 15 miljard euro wil invoeren per 1 januari 2023. Inkomstbelastingen moeten omlaag; het minimumloon en de AOW omhoog. De rekening hiervan komt bij de bedrijven en de vermogenden, is het idee. Dit klinkt als een grote stap, maar volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenhart is het niet genoeg.

    "Het kabinet moet de regie nemen om met een crisisplan te komen, naast het koopkrachtpakket," zegt hij in een interview met De Telegraaf. "Kom met een gerichte aanpak waarin het kabinet de regie neemt over een brede maatschappelijke aanpak van de crisis."

    Vliegenthart heeft een nationaal crisisplan voor ogen, waarin gemeenten, energiebedrijven en woningcorporaties worden betrokken. Dit crisisplan moet mensen opvangen als zij door financiële moeilijkheden zich in de schulden dreigen te steken. Want deze 'schuldengolf' is een realistisch scenario, vertelt Vliegenthart. Indien de energieprijzen nog veel langer zo hoog blijven, dan "gaan we schuiven van een vraagstuk van rondkomen naar een vraagstuk van schulden".

    Nibud doet veel onderzoek naar de Nederlandse koopkracht. Die ziet er voor 2022 niet rooskleurig uit, blijkt steeds duidelijker. In mei constateerde Nibud al dat óók middeninkomens in de problemen komen door de stijgende inflatie. Steeds minder Nederlanders kunnen hun rekeningen betalen.

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten