EU-politici drijven energieprijzen opzettelijk op

Datum:
 • woensdag 7 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  De immense prijsstijgingen zijn het gevolg van politieke beslissingen.

  EU-politici drijven energieprijzen opzettelijk op

  (Vertaling: “Malpaso”)

  Het zijn politieke beslissingen van de EU die zorgen voor de explosie van alle energieprijzen. Een uitgelekt rapport van een groot Duits bedrijf toont aan hoe politiek en bedrijfsleven bewust de prijzen op de energiemarkt beïnvloeden – tot immens nadeel van de consument.

  Het gelekte rapport, geciteerd door het Oostenrijkse weekblad ‘Wochenblick’, onthult dat de toewijzing van CO2-certificaten een nieuw niveau heeft bereikt, dat Duitse kerncentrales niet zullen worden heropend, dat Franse kerncentrales opzettelijk minder produceren en dat de Duitse gastoeslagen juist de prijs voor elektriciteit nog verhogen. Natuurlijk helpen al die zelfmoordsancties tegen Rusland ook nog om de prijzen op te drijven.

  In het rapport stond letterlijk: “De kolenprijzen bereikten eind vorige week een nieuw hoogtepunt, kort na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. De stijging was nog steeds beduidend lager dan in de rest van het energiecomplex. […]” De prijsontwikkelingen piekten tegen het einde en wijzen op nog verdere prijsstijgingen. De begeleidende tekst gaf ook informatie dat echt dalende prijzen nu tot het verleden zouden gaan behoren.

  “De vrees voor een dreigende recessie werd ook versterkt door de waarschuwing van het IMF, die wees op tekenen van stilstand in de drie grootste economische gebieden (VS, China, eurogebied), […] “steeds meer sombere en onzekere vooruitzichten” zo gaat het verder.

  Speciale aandacht voor olie en gas

  Het gelekte interne rapport verklaarde de stand van zaken in de olie- en gasvoorziening. De ontwikkeling in de tijd is bijzonder interessant: er moest worden uitgegaan van een verdere toename. “De momenteel stabiele vraag naar olie in de VS heeft een opdrijvende invloed op de olieprijzen […] evenals de mogelijkheid van een gedeeltelijk Chinees economisch herstel na het einde van de Covid-gerelateerde lockdown zonder tegengestelde productieverhogingen.”

  En verder: “De markt reageerde vandaag weer bijna in paniek met de aankondiging van een nieuwe volledige sluiting van Nord Stream 1 voor het einde van de maand.”

  ‘Wochenblick’ meldde eerder dat het “tijdelijke onderhoud” (Nordstream) een “permanente sluiting” zou worden. Er wordt geen melding gemaakt van het feit dat de EU het Russische gas zelf heeft afgesloten door haar politieke sancties en door simpelweg alle kiezers te negeren.

  Het is niet de markt die gek geworden is, het zijn de politici

  Concluderend schetst het rapport nuchter de negatieve ontwikkeling voor de consument, terwijl energiebedrijven enorme winsten kunnen maken als ze hun voorraden met een vooruitziende blik hebben beheerd. Het interne rapport is een ‘smoking gun’ dat de huidige zelfmoordsancties van de EU de opwaartse spiraal in de prijzen hebben veroorzaakt zonder dat het einde in zicht is. Uit dit energierapport blijkt duidelijk dat de markt niet ‘gek wordt’, maar onderhevig is aan politieke beslissingen. De flagrante prijsstijgingen zijn uitsluitend het gevolg van politieke beslissingen. En ze kunnen net zo goed worden ingetrokken. De vraag is waarom politieke elites dit blijven volhouden? De Europese ministers van Economische Zaken lijken niet te begrijpen hoe de energiemarkt werkt of misschien doen ze dat dat wel en worden de warrige presentaties expres gedaan om hun bedoelingen te verbergen. Wat de Groene Duitse minister van Economische Zaken in zijn grootspraak onthulde, maakt het onverklaarbare (waarom veel Duitse energiecentrales niet opnieuw worden opgestart) intussen wel verklaarbaar: wanneer energiecentrales niet draaien en er energietekorten zijn, is dat ‘winst voor de groene energie-sector’ en zodoende ook voor de klimaat-politici.

  De Verenigde Staten, de initiatiefnemer van de situatie in Oekraïne, bekijken intussen de energiecrisis in Europa en maken nu superwinsten. Het verschil in olie- en gasprijzen op de Europese en Amerikaanse markten heeft recordniveaus bereikt, waarbij het prijsverschil al meer dan 10 keer hoger is. Volgens cijfers van Business Insider zouden Amerikaanse bedrijven meer dan $ 100 miljoen aan meevallers kunnen boeken op élk LNG-schip richting Europa.

  De immense prijsstijgingen zijn het gevolg van politieke beslissingen. Politieke beslissingen kunnen worden ingetrokken, áls men dat wil. Nu moeten de politieke elites dat alleen nog willen …

  Bronnen: Freewestmedia.com/Wochenblick.at

  Vertaald uit het Engels door:
  “Malpaso”
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten