EU keurt miljardensubsidies voor waterstof goed

Datum:
 • woensdag 21 september 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  

  EU keurt miljardensubsidies voor waterstof goed


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Hoe kan Europa zichzelf vrijmaken van Russisch gas? Een hoop: waterstof. Om met dit alternatief vooruitgang te boeken, gelden voor de subsidiëring van de staat van firma´s minder strenge regels dan gebruikelijk.

  Voor de energietransitie mogen 13 EU-landen de waterstofindustrie met nog eens € 5,2 miljard subsidiëren. De Europese Commissie gaf vandaag groen licht voor de staatssubsidies. De commissie gaat er volgens een mededeling van uit dat daardoor extra private investeringen van € 7 miljard gemobiliseerd worden.

  Tot de deelnemende landen behoren Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Spanje. Het gaat om de tweede ronde van grote stimuleringsprojecten van waterstof die de Europese Commissie dit jaar toestaat. Er zijn meer in voorbereiding. Duitsland is er deze keer niet bij.

  De nu goedgekeurde subsidiëring voor 35 projecten moet o.a. de bouw van een waterstofinfrastructuur ondersteunen, een ander gebied is de ontwikkeling van technologieën voor gebruik van waterstof in de industrie. Daarbij moeten volgens de Europese Commissie sectoren in het middelpunt staan, waarin reductie van de uitstoot van broeikasgas moeilijk is – bijvoorbeeld de staal-, cement- en glasindustrie.

  Duitsland erbij met vier projecten in de eerste ronde

  “Waterstof is van beslissende betekenis om onze energiebronnen te diversificeren en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen”, verklaarde de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. De eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, zei dat waterstof van beslissende betekenis zou zijn voor de ecologische verandering van de energie-intensieve industrieën in Europa, “want hij maakt de koolstofvrije productie van staal, cement en chemicaliën mogelijk.”

  Het gaat om een zogeheten belangrijk plan van gemeenschappelijk Europees belang. Daardoor gelden er minder strenge regels wanneer ondernemingen met staatsgeld ondersteund worden.

  Al in juli had de Europese Commissie projectsubsidies voor de waterstofindustrie van tot € 5,4 miljard goedgekeurd. Daarom waren ook vier eerste projecten uit Duitsland. Het Duitse ministerie van Economische Zaken en het Duitse ministerie van Verkeer hadden destijds meegedeeld dat het zou gaan om de eerste van meerdere golven – andere projecten uit Duitsland zouden zich in de toestemmingsprocedure bevinden.

  Vooral groene waterstof, dus waterstof die met hernieuwbare energieën wordt geproduceerd, is voor de regering een toeverlaat van de energietransitie. In principe kan waterstof als basis voor motorbrandstoffen en brandstoffen dienen om bijvoorbeeld in de industrie en het verkeer olie en aardgas af te lossen. Zijn productie is echter zeer energie-intensief en op dit moment nog duidelijk duurder in vergelijking met fossiele energiedragers.

  Bron:
  epochtimes.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten