Energiebedrijven verhogen nog snel hun prijzen voor de prijsplafonds om maximaal hun zakken te vullen

Datum:
  • woensdag 28 september 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  Dat is de kern van het veelgeprezen kapitalisme en de vrijemarkteconomie die dat mogelijk maakt.


    27-9-2022


    Het doel is om de burgers tot op het bot uit te benen om de winsten van de aasgierkapitalisten te maximaliseren.

    Pieter Omtzigt is een flapdrol die altijd met het kartel mee stemt, maar hier heeft hij een punt:

    In Nederland en de meeste andere Europese landen wordt de prijs van energiedragers bepaald aan de hand van de duurste energiedrager en dat is momenteel gas.

    In deze vertaling staat dat uitgelegd:

    De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, lijkt niet precies te begrijpen hoe de elektriciteitsmarkt werkt, of misschien begrijpt hij dat wel en gebruikt hij zijn warrige presentaties met opzet om zijn bedoelingen te verbergen. De prijs van elektriciteit in Duitsland is altijd gebaseerd op het duurste product op de elektriciteitsbeurs. Het maakt dus niet uit hoe goedkoop zonne- of windenergie is. Als de duurste elektriciteit op de markt wordt geproduceerd voor 1000 euro per megawattuur, kosten de goedkoopst geproduceerde hernieuwbare energiebronnen evenveel.

    En waarom is gas het duurste? Dat hebben Thomas Röper en William Engdahl uitgelegd. Eerst de eerste:

    Ten vierde: de hervorming van de gasmarkt door de laatste EU-commissie maakte de handel in gas op de beurzen vrij. Dit maakte gas een object van speculatie. Terwijl Gazprom zijn gas aan Europa levert op basis van langetermijncontracten voor tussen de 230 en 300 dollar, is het een goede zaak voor importeurs om het gas op de beurs door te verkopen voor 1.000 euro en meer en enkele honderden procenten van deze speculatieve winsten in eigen zak te steken.

    En Engdahl:

    Wat de EU-Commissie en de regeringsministers in Duitsland en in de hele EU zorgvuldig verbergen, is de transformatie die zij hebben teweeggebracht in de manier waarop de aardgasprijs vandaag wordt bepaald. Bijna twee decennia lang begon de EU-Commissie, gesteund door megabanken zoals JP MorganChase of grote speculatieve hedgefondsen, de basis te leggen voor wat vandaag een volledige deregulering van de aardgasmarkt is. Het werd gepromoot als de “liberalisering” van de aardgasmarkt van de Europese Unie. Wat nu mogelijk is, is een ongereguleerde real-time vrije markthandel om de prijzen vast te stellen in plaats van langetermijncontracten.

    Het zijn politieke keuzes ten voordele van de aasgierkapitalisten geweest waardoor wij nu met moorddadige energieprijzen opgescheept zitten:

    • De liberalisering van de energiemarkt
    • De privatisering van de energieproductie

    Die twee problemen worden niet opgelost door de veel te hoge prijsplafonds. De oplossing is wel om 

    1) de energiemarkt te reguleren, maar dat zal de EUSSR die de grote bedrijfsbelangen dient nooit doen, tenzij we in opstand komen. 

    En 2) de energieproductie weer te nationaliseren.

    Nutsvoorzieningen zouden altijd nationaal bezit moeten zijn.

    Die zogenaamde neo-liberale ‘derde weg’ van Wim Kok, die eigenlijk de aasgierkapitalistische weg van Margareth Thatcher was, is mislukt. Voor het volk dan, al onze mooie fijne spulletjes zijn voor een habbekrats verkocht aan roofridders..

    Je kan een klacht indienen –

    Op Consuwijzer, een site van de ACM met tips voor consumenten, staat een voorbeeld van een klachtenbrief. Consumenten kunnen deze brief gebruiken om te melden dat ze niet akkoord gaan met de verhoging.


    Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

    Telegram: t.me/dissidenteen

    Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


    0 reacties :

    Een reactie posten