De voorbereidingen worden getroffen. Maar het is nog niet bekend wanneer de kunstcollectie van Rob Scholte onder de hamer komt

Datum:
  • maandag 19 september 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  DEN HELDER - Eind juli kreeg de gemeente Den Helder van het Amsterdamse Hof groen licht om de kunstcollectie van Rob Scholte te veilen.


    Delano Weltevreden  19-9-2022


    Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend, zegt gemeentelijk woordvoerder Kay Korevaar. De voorbereidingen voor de executieverkoop worden door veilinghuis BVA getroffen, zegt hij.

    In het voorjaar van 2018 is het Rob Scholte Museum ontruimd. De kunstcollectie is in beslag genomen. De gemeente wilde daarmee veiligstellen dat de ontruimingskosten door Scholte betaald werden. In juli 2020 was de schuld van Scholte aan de gemeente opgelopen tot zo’n vijf ton.


    Omdat de kunstenaar dat geld niet kon ophoesten, besloot de gemeente in september 2020 de kunstcollectie openbaar te verkopen. Het gaat om zo’n achtduizend stukken. De gemeente verwacht 350.000 euro met de veiling binnen te halen. Dat is bij lange na niet voldoende om de totale schuld van de kunstenaar bij de gemeente en advocatenkantoor Friedberg & Mahn uit Amsterdam, te dekken. De schuld is minimaal een miljoen euro. Scholte denkt zelfs dat het bedrag dubbel zo hoog is.


    Voordat de keus op BVA uit Amersfoort viel, waren al diverse veilingbedrijven benaderd. Dat blijkt uit gemeentelijke documenten die op verzoek van deze krant openbaar zijn gemaakt. De zakelijk directeur van Kunstveiling.nl liet de gemeente eind juli 2020 weten dat zijn bedrijf ’in principe direct’ met de executieverkoop zou kunnen beginnen. Het bedrijf, volgens de directeur ’de grootste kunstveiling van Nederland en Vlaanderen’, zou de gemeente alle werk uit handen kunnen nemen.

    Vrijblijvend

    Ook veilinghuis De Eland uit Diemen is door de gemeente Den Helder benaderd. Eind juli 2020 informeerde een ambtenaar ’vrijblijvend naar de mogelijkheden om een in beslag genomen kunstcollectie (waar op het moment executoriaal beslag op rust) via uw veilinghuis te verkopen’. Omdat er nog geen besluit was genomen om tot veiling over te gaan, verzocht de ambtenaar de directie van het venduhuis om discreet met de informatie om te gaan.

    Maar ook nadat BVA door de gemeente was aangewezen als veilinghuis, bleven de aanbiedingen op het stadhuis binnen komen. Zo bood bestuurder Arjen Pels Rijcken van museumdepotshop.nl en collectioneurs.nl een gemeentelijk medewerker in maart 2021 via netwerkplatform LinkedIn aan te helpen bij het ’verzilveren’ van de kunstcollectie. Voor de verkoop zouden beide platforms kunnen worden gebruikt. Na overleg op het stadhuis meldde de medewerker dat de klus al aan BVA was gegund.



    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Het past wel een beetje bij de aard van de Nederlanders om geld te verdienen over de rug van iemand die zich niet tegen de tirannie en leugens van een Overheid heeft kunnen verdedigen. In dit geval betreft het Rob Scholte, iemand die dan ook nog lichamelijk gehandicapt is. Hoe krijg je het als Gemeente voor elkaar om zo diep te zinken. In '40- '45 werden heel veel kunstschatten ook door Duitsers en Holanders van de rechtmatige eigenaars gestolen, we zijn inmiddels weer net zo ver.

    Een reactie posten