Alle seinen op rood: hyperinflatie Nederland een feit

Datum:
 • donderdag 1 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het inflatiecijfer van deze maand is de hoogst gemeten inflatie ooit in Nederland .


  31-8-2022


  De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in augustus 13,6 procent, meldt het CBS. In juli was dat 11,6 procent.Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 september gepubliceerd

   

  Een inflatie van 13,6 procent betekent dat de prijzen in augustus gemiddeld 13,6 procent hoger lagen dan een jaar geleden in dezelfde periode.

  De prijsstijging is vooral het gevolg van hogere energieprijzen, vanwege onder ander de boycot van Russisch gas. Jakob de Haan, hoogleraar politieke economie, noemde dit recent bij Nieuwsuur "niet nodig" en "ineffectief". Volgens hem worden vooral burgers de dupe van de Russische gasboycot. "Uiteindelijk is de opbrengst die Poetin krijgt voor de verkoop van olie en gas natuurlijk niet alleen hoeveel je verkoopt, maar ook tegen welke prijs. En die prijs is enorm gestegen. Dus wat er gaat gebeuren is dat per saldo Poetin nog steeds nog altijd heel veel geld ontvangt en wij hem dus helemaal geen spaak in het wiel steken."

  Het inflatiecijfer van deze maand is de hoogst gemeten inflatie ooit in Nederland . Het vorige record stond op 11,1 procent, in januari 1975. 

  Mathijs Bouman schrijft vandaag in het Financieel Dagblad dat veel economen het ruime monetaire beleid van de ECB  - lees ongebreideld geld bijdrukken - als de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie zien. "In theorie hebben ze gelijk. In de praktijk is de inflatie zo hoog omdat geïmporteerde energie extreem duur is. Dat is nou net het enige waar de ECB niets aan kan doen."

  PVV-leider Geert Wilders reageert op het nieuws: "Inflatie 13.6 procent. Boodschappen onbetaalbaar. Energierekening door het plafond. Als het kabinet niet nog voor dit jaar 2022 de Nederlander met minstens €3000 per huishouden tegemoet komt (kosten €25 miljard, precies de uitgaven voor stikstof) dan zijn ze crimineel bezig."

  Pepijn van Houwelingen (FvD) zegt: "Inflatie deze maand naar 13,6 procent, hoogste inflatie ooit (!). Onze spaartegoeden, koopkracht en pensioenen verdampen. Inflatie in Zwitserland ligt stabiel rond de 3 procent daarentegen. Probleem is niet Poetin maar de euro. Hadden we nog naar de gulden." 

  Pieter Omtzigt zegt: "Let u even op: we gaan nog discussiëren hoe het minimumloon met 2,5% extra verhoogd wordt terwijl de inflatie naar boven de 13% giert. Dus voorlopig massief koopkrachtverlies voor mensen met minimumloon en alles wat daaraan gekoppeld is."


  NieuwRechts 

  0 reacties :

  Een reactie posten