#1005: Kortzichtige aanpak inflatie leidt tot schrijnende armoede. Een gesprek met Hendrik Noten

Datum:
 • dinsdag 20 september 2022
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Thomas Bollen in gesprek met zelfstandig beleidsadviseur en auteur Hendrik Noten over inflatie en de gevolgen daarvan voor de koopkracht.

   

  19-9-2022
  Thomas Bollen in gesprek met zelfstandig beleidsadviseur en auteur Hendrik Noten over inflatie en de gevolgen daarvan voor de koopkracht. “We zijn het ontwend te denken en spreken in termen van economische belangen.”

  De inflatie raakt ons allemaal, maar niet allemaal even hard. Hoewel er in Den Haag wordt beweerd dat Nederland collectief armer wordt vallen de echte klappen vooral onder de lagere inkomens. Als coauteur van een recent artikel over de inflatie in het ESB schoof Hendrik Noten aan bij De Nieuwe Wereld om zijn perspectief te delen: “Achter het ‘collectief armer worden’ gaat een machtsvraagstuk schuil.” Over macht en koopkracht met Hendrik Noten. Het ESB artikel van Hendrik en anderen vind je hier: https://esb.nu/esb/20071594/inflatie-... -- 0:00 intro 0:22 Kan je kort de strekking van je recente artikel uitleggen? 3:31 Waar zitten we nu? Hoe hoog is de inflatie en wat zijn de verwachtingen? 7:21 Wat is nu de oplossing die men heeft bedacht voor dit probleem? 11:41 Hebben wij niet in wezen met een verdelingsvraagstuk te maken? 15:00 Kan je wat zeggen over de spaartegoeden? 18:16 Wat bedoel je met de verschuiving van arbeid naar kapitaal? 20:32 Hoe reĆ«el is het risico op een loon-prijsspiraal? 28:55 Wat dan van de winst-prijsspiraal? Bestaat daar een risico op? 32:23: Is dit niet gewoon een machtsvraagstuk? 34:21 Hoeveel invloed heeft de vakbond nu op deze ontwikkeling? 38:30 Waarom is er bij de NS nu voor gekozen om de lonen percentueel te laten stijgen? 41:24 Hoe kijk jij naar de compensatie voor specifieke doeleinden? 44:27 Beleeft de klassenstrijd een heropleving? -- De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland. Volg ons! https://linktr.ee/de_nieuwewereld Wil je ons steunen? Dat kan hier: https://www.whydonate.nl/donate/denie...

  De Nieuwe Wereld
  0 reacties :

  Een reactie posten