Verzet tegen woningen voor seizoenswerkers in Oudesluis. ’We zijn bang voor geluidsoverlast en de verkeersveiligheid is in het geding’

Datum:
 • dinsdag 2 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • OUDESLUIS - Het echtpaar Broersen-Monquil aan de Korte Ruigeweg in Oudesluis is tegen de huisvesting van twintig seizoensarbeiders even verderop.


   Frits Verhagen 2-8-2022


  Het paar zat maandag bij de Alkmaarse bestuursrechter E. van Keken tegenover de gemeente Schagen om hun bezwaren kracht bij te zetten.


  De gemeente gaf bloembollenbedrijf Van Lierop en Zonen BV een vergunning om aan de Korte Ruigeweg tijdelijk tien woonunits te plaatsen voor zogeheten arbeidsmigranten. De eerste seizoenskrachten zijn eind vorig jaar in Oudesluis komen wonen.

  Mevrouw C. Broersen zei maandag op de zitting dat het met de overlast voorlopig wel meevalt, maar zij is wel van mening dat Schagen nooit een vergunning had mogen verlenen voor de containerwoningen. „We zijn bang voor geluidsoverlast en de verkeersveiligheid is in het geding.”

  Bescherming

  Haar echtgenoot voerde aan dat de gemeente haar burgers onvoldoende beschermt door zo makkelijk in te stemmen met de woonunits. Hij zei dat er regelmatig 130 km per uur wordt gereden op de Korte Ruigeweg, waar slechts 80 km per uur is toegestaan. Volgens het echtpaar wordt de verkeerssituatie er niet beter op door de komst van de seizoenswerkers.


  De vertegenwoordigster van de gemeente zei begrip te hebben voor de onvrede over de verkeerssituatie. Dat staat volgens haar echter los van de vergunning voor de units. Uit onderzoek is gebleken dat door de komst van de arbeidsmigranten het verkeer op de Korte Ruigeweg slechts met 4 procent is toegenomen. Het college van burgemeester en wethouders van Schagen vindt dat aanvaardbaar, aldus de medewerkster.

  Feestje

  Omwonenden zijn ook bang voor herrie, zo vulde mevrouw Broersen aan. Afgelopen weekend was er een feestje bij de seizoenwerkers en het lawaai was tot ver te horen, zo klaagde zij.

  De omwonenden zouden ook niet op de hoogte worden gehouden over de gang van zaken bij de woonunits. „Je weet nooit wat er gaat gebeuren.” Haar man voegde eraan dat je het als individuele burger altijd aflegt tegenover een ’grootgrondbezitter’. „De belangen van een burger worden door de gemeente onvoldoende meegenomen.”

  Klachten

  De aanwezige vertegenwoordiger van Van Lierop zei dat zijn bedrijf altijd bereid is om informatie te geven. Klachten zouden bij de beheerder kunnen worden gemeld. De bestuursrechter vroeg de partijen na afloop van de zitting daar afspraken over te maken.

  De medewerkster van de gemeente stelde dat Schagen wel degelijk open staat voor de meningen van haar inwoners en zeker niet voorbij gaat aan hun belangen. „De klachten gaat in dit geval vooral over wat er in de toekomst mogelijk gaat gebeuren. We kunnen als gemeente echter moeilijk alles afkaderen.”


  De rechter doet uiterlijk op 12 september uitspraak.


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Volgens mij mag je daar maar 60 rijden en ook geen 80.

  Een reactie posten