Onze welvaart vaart onwel!

Datum:
 • woensdag 31 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Nederland is een welvarend en beschaafd land. Een land dat we ook nog democratisch noemen, toch?


   31-08-2022


  We zijn eigenlijk ongelooflijk welvarend als we alles wat er in ons land ‘verdiend’ wordt bij elkaar optellen. Je kan dan spreken van een giga rijk land. En als je dan kriskras door Nederland reist, van Zeeland naar Groningen en van Limburg naar de Friese eilanden, is Nederland nog een bijzonder mooi land ook.

  Maar in ons prachtige land wonen te veel foute lieden. Op zich niet zo erg, als er maar genoeg ‘deugende’ mensen zijn die de ontspoorde gasten tot de orde roepen. Maar daar openbaart zich nou net het probleem. Het onaangepaste sociale uitschot heeft het hier juist voor het zeggen en de goedwillenden missen de wil, de kracht en de eensgezindheid om de elitaire minderheid terug op hun plaats te plempen.

  Noem een land maar beschaafd wanneer de voedselbanken de grond uit spuiten, enkele particulieren duizenden boterhammetjes smeren en beleggen, omdat heel veel kinderen zonder ontbijt naar school komen, niet met schoolreisjes meekunnen, niet uitgenodigd worden op verjaarspartijtjes -immers, ouders kunnen voor ’t eigen kroost al geen duur partijtje betalen- en niet georganiseerd kunnen sporten wegens geldgebrek. Let wel, het gaat om 1,2 miljoen mensen die onder de armoegrens leven.
  Uithuisplaatsingen komen dagelijks voor en asielzoekers slapen al dagen achtereen buiten. Waarom niet echt álle gemeentes procentueel naar het aantal inwoners asielzoekers op laten vangen? Amsterdam ca 3.000 en Tubbergen rond 10 en de trieste mensen een contract laten ondertekenen terug te gaan als het thuisland veilig is.
  Hoorde net het bericht dat mensen met schulden het paspoort wordt afgenomen, maar dat is nog niet gecheckt.

  Een beschaafd land (de overheid dus) zou er moeten zijn voor alle burgers. Helaas komt de overheid hier op voor zichzelf en alle rijke vriendjes, die juist heel goed (veel te goed) voor zichzelf kunnen zorgen. Vraag de mensen in Groningen, de toeslagenouders, de ouders van vermiste kinderen en nu de boeren eens hoe de overheid er voor hen is? Niet dus.

  Je hoeft niet ‘links’ te zijn om te zien dat er structureel en fundamenteel heel veel niet deugt. Nu is links tegenwoordig zeer besmet, rond sociaal zijn zal ook wel een strontlucht hangen, maar wat er nu gebeurt is ook absoluut niet liberaal. (Let wel, ik bedoel niet het misdadige neoliberale getreiter van de stinkend rijke VVD’ers en de wereldvreemde hypocriete D66’ers) Nee, ik bedoel het liberale gedachtengoed uit de tijd van Cort van der Linden zo rond 1900. Deze Cort zou nu als communist niet misstaan.

  Want ook toen al waren er sociale misstanden. Tijdens zijn premierschap ijverde hij voor welvaart voor iedereen. Hij stelde dat de grond, bestemd voor woningbouw, niet ten prooi mocht vallen aan speculanten en projectontwikkelaars die ongegeneerd hun bankrekeningen deden overlopen. Cort stelde dat de grond van ons allemaal is en dat het zonder speculaties de gehele bevolking toe zou moeten komen. Dat de prijs niet boven de landbouwgrondprijs per vierkante meter zou mogen uitstijgen.

  Ten aanzien van grote sommen erven waren hij en zijn minister van financiën nog stringenter. Samen vonden ze het te krankzinnig voor woorden dat geld verdiend door hard te werken zwaar belast werd en een erfenis niet tot nauwelijks. Hij had maling aan opmerkingen dat over het geld van een erfenis al belasting is betaald. Onzin aldus Cort, zonder een poot uit te steken vergaren erfgenamen kapitalen. De erfgenamen hebben er niet voor gewerkt, dus mag het stevig belast worden, aldus de echte liberalen.

  Nemen we enkele voorbeelden uit latere tijden. De dochter van Alfred Heineken betaalde door allerhande constructies amper tot geen belasting en werd op slag de rijkste vrouw van Nederland, als we de toenmalige koningin even buiten beschouwing laten. Zij (en nu Willem de laatste) betalen helemaal geen belasting, nee, ze worden van alle kanten extra gesponsord en harken de meest krankzinnige subsidies binnen. Alle oranjevlaggetjes zwaaiende nietdenkers smullen van de monarchie, en accepteren gedachteloos alle niet democratisch tot stand gekomen beslissingen van de heersende elite.

  Tweede voorbeeld. Twee naast elkaar wonende kinderen hebben elk hun eigen vader. De één is arbeider, de ander is voetballer. De arbeider zwoegt en ploetert voor een karig loontje met af en toe een loonsverhoging die de inflatie niet kan bijhouden. Die andere vader, de buurman, heeft per ongeluk heel veel voetbaltalent. Hij schopt het steeds hoger en kan maandelijks een topsalaris bijschrijven, zeker als hij in Barcelona of Manchester de mannelijke ballerina uithangt. Stel dat de oud buurmannen toevallig allebei op 40-jarige leeftijd omkomen. Wellicht ook beide 3 keer geprikt. Is het dan eerlijk dat de arbeiderskindjes moeten buffelen tot hun steeds verder opschuivende AOW-leeftijd en het topsporterkroost nooit meer hoeft te werken?

  Kortom, Nederland is welvarend, maar de een vaart weller dan de ander. Door een eerlijkere verdeling, een gericht armoedebeleid en erfenissen tot zo rond de 90% te belasten, zou je wellicht kunnen stellen dat we ook een beschaafd land kunnen zijn.

  Voor het zover is, moet het politieke systeem op de schop. Niet de elite, maar de burgers dienen het voor het te zeggen te hebben. Pas dan is ons prachtige land ook nog eens een democratie.
  Wedden dat wij dan niet het enige land met een stikstofprobleem zijn en dat we gelijk onze buurlanden van even dure energie (gas, benzine en elektra) gaan genieten?

  Het kan wel als we stoppen met super-ego’s, narcisten, machtswellustelingen en psychopaten allerhande blanco mandaten te geven.

  Rients HofstraPluchen Revolutie  0 reacties :

  Een reactie posten