Kritiek op Eneco na verlaging terugleververgoeding zonnepanelen: "Wat een oplichters"

Datum:
 • donderdag 25 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het opwekken van je eigen energie zou interessant moeten zijn omdat het niet alleen milieuvriendelijker is maar ook kosten bespaard.


  25-8-2022  Nu het aantal zonnepanelen in Nederland drastisch toeneemt wordt het in ieder geval stukken financieel minder interessant voor klanten van Eneco. Het bedrijf heeft deze week laten weten dat het de terugleververgoeding voor zonnestroom vanaf 5 september verlaagt, naar slechts 9 cent per kWh. Nu is dat nog tientallen centen per kWh. 

  Eneco schrijft op de eigen website dat klanten jaarlijks tot wel 900 euro per jaar konden besparen door de teruggave van energie met hun zonnepanelen. Met de huidige wijziging moeten mensen nu blij zijn als het iets meer is dan 100 euro. 

  Het bedrijf houdt rekening met een uitstroom van klanten. Op social media regent het kritiek.

  FVD-partijleider Thierry Baudet reageert bijvoorbeeld met het nodige cynisme op het nieuws. "En als iedereen in de val is getrapt dat zonnepanelen superrendabel zijn, en ze braaf op het dak heeft gelegd, is het feest natuurlijk ineens voorbij. Zo doorzichtig. #eneco"

  Andere reacties:
  - "Eneco vraagt €4,63 voor een m3 gas en €1,05 voor een kwh stroom. Daarentegen verlagen ze de vergoeding voor energie door zonnepanelen. Criminelen zijn het toch?"
  - "Wát een oplichters! Ook dit is weer 1 gigantische groenzwendel."
  - "Dit heet roven. De klant de volle mep laten betalen voor geleverde stroom, en afschepen voor teruggeleverde stroom."

  Er klinkt ook een tegengeluid. Zo schrijft iemand op NU.nl: "Ik zie alleen maar reacties van mensen die vertellen dat ze geld hebben uitgegeven aan zonnepanelen, boos zijn dat ze minder geld krijgen bij teruglevering. Mag ik u helpen herinneren dat u subsidie kreeg en krijg op energiebesparende maatregels die voor velen onmogelijk zijn. De insteek van de overheid was niet om u geld te laten besparen maar om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen."

  Vattenfall kondigde vorige week aan per 1 september het tarief juist te verhogen van 7 naar 17 cent per kWh. Dat nieuws bleek echter minder mooi te zijn dan hoe het overkwam. De verhoging geldt pas als de beste maanden voor zonne-energie voorbij zijn. 

  De winst na belastingen eindigde bij Eneco in 2021 op €209 miljoen, een verbetering met 77% ten opzichte van vorig jaar (2020: €118 miljoen).


  NieuwRechts 

  0 reacties :

  Een reactie posten