Den Helder wil geen cruiseschip toelaten voor de opvang van asielzoekers. ’Met vier opvanglocaties en ruim duizend plekken zijn wij een voorbeeld voor andere gemeenten’

Datum:
 • dinsdag 2 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • DEN HELDER - Een cruiseschip voor de opvang van asielzoekers is niet welkom in Den Helder. Dat heeft het Helderse college besloten.


  Delano Weltevreden 1-8-2022


  Asielorganisatie COA is naarstig op zoek naar extra opvangplekken voor de grote stroom asielzoekers. Aanmeldcentrum Ter Apel puilt letterlijk uit. Sommige asielzoekers moeten buiten slapen.


  Cruiseschepen zijn een optie om de opvangcapaciteit snel uit te breiden. Havenstad Den Helder is daar ook voor benaderd. ,,Er is een verkennend gesprek geweest’’, zegt gemeentelijk woordvoerster Florentine de Maar. Omdat het niet verder is gekomen dan een verkennend gesprek, kan zij geen details geven over het aantal asielzoekers dat hier op een schip gehuisvest zou moeten worden, hoe lang dat zou moeten en wat de capaciteit van het schip is.


  ,,Den Helder zal niet meewerken aan extra crisisnoodopvangplekken’’, zegt De Maar. ,,Onze gemeente zet zich al jaren in voor goede opvang van asielzoekers. Met vier opvanglocaties en ruim duizend capaciteitsplekken zijn wij een voorbeeld voor andere gemeenten. Wel spant Den Helder zich in om statushouders komend half jaar versneld naar Den Helder te halen. Landelijke opvanglocaties moeten worden ontlast.’’

  Drie

  Zeker drie cruiseschepen zouden worden ingezet als opvanglocatie. COA heeft meerdere gemeenten gevraagd om kaderuimte beschikbaar te stellen. Vooralsnog gaat dat waarschijnlijk alleen in Velsen gebeuren. Het plan om de schepen op open water te laten fungeren als opvanglocatie is gesneuveld. Tot opluchting van Vluchtelingenwerk: ,,Van begin af aan was dit een onzalig plan waarmee mensen en opvang uit het zicht, op afstand, worden geplaatst", aldus een woordvoerder van de organisatie. ,,Mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld sluit je niet op. Door schepen aan een kade te leggen, kunnen mensen gaan en staan waar zij willen."


  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Ach, even tegenstribbelen voor de bühne en dat schip komt er toch, dat is al lang in kannen en kruiken, daar kunt u vergif op innemen.

  Anoniem zei

  Gewoon buiten de territoriale wateren. Ruimte genoeg.

  Een reactie posten