De inflatie is gigantisch. U merkt het in de winkel.
Hans van Tellingen 14-8-2022
De horeca. En op een evenement. Ook, en met name, de energiekosten rijzen de pan uit. Mensen die het op zich wel kunnen betalen zijn geïrriteerd. Want vijf euro voor een simpel biertje is toch van den gekke? Problematischer wordt het voor de mensen met een kleinere beurs. Een paar honderd euro extra per maand aan energiekosten en een paar honderd euro extra aan voedsel hakken erin. En mensen kunnen gewoonweg niet meer rondkomen. Faillissementen van bedrijven, persoonlijke faillissementen en hongersnood onder de bevolking zijn nakende. En de overheid zal diep in de buidel moeten tasten om het ergste leed te voorkomen. Het kabinet schijnt nu dan echt om tafel te gaan om de problematiek te bespreken. En organisaties als vakbonden bepleiten subsidies voor de allerarmsten onder ons.
Verlaag de belastingen
Nu is het uiteraard mogelijk om huishoudens te ondersteunen met subsidie. Teneinde de stijgende energieprijzen te compenseren. Of als hulp bij de aanschaf van essentiële levensmiddelen. Maar is dat wel een goed idee? Niet echt. Het betreft namelijk een socialistische reflex. Die altijd zal leiden tot meer regelgeving en meer ambtenaren. Veel beter is het om de belastingen te verlagen. Te beginnen met belastingen op energie. Het is namelijk zo dat met elke huidige prijsstijging van de energiekosten de overheid meeprofiteert doordat de belastingen in een percentage zijn uitgedrukt van de werkelijke kosten. Sterker nog, daarna wordt dat hogere tarief ook nog eens met BTW vermeerderd. Lagere BTW of zelfs geen BTW betekent dan ook fors lagere inflatie. En als ook de andere belastingen op de energie worden verlaagd dalen de energiekosten nog meer.
En dus een lagere inflatie
Dat is fijn voor autorijders en voor huishoudens met hoge gas- en electriciteitsrekeningen. Maar het gaat om veel meer dan dat. Lagere energieprijzen betekenen ook lagere productiekosten bij de bedrijven. En dus óók lagere prijzen in de winkel voor producten. Met als gevolg een lagere inflatie. Dat is beter voor de economie. Maar óók voor de portemonnee van (ook) de minderbedeelden. Als dan ook nog de BTW op essentiële etenswaren wordt verlaagd of zelfs naar nul procent gaat, dan wordt het leven nóg betaalbaarder.
En wie betaalt dat? Welnu, in eerste instantie lijkt de overheid minder belastinginkomsten te genereren op deze wijze. Maar de schade die wordt voorkomen (faillissement van bedrijven, persoonlijke faillissementen, mensen aan de armoedestaf, honger, veel meer uitkeringstrekkers, et cetera) is vele malen groter. Het is nu even investeren voor de overheid, maar uiteindelijk worden de vruchten geplukt van de belastingverlagingen. Die in ons aller voordeel zijn.
Vraag aan Kaag
Onze huidige minister van Financiën lijkt deze basisprincipes van de economie niet volledig te vatten of wil deze niet vatten. En dat is slecht voor de economie, de inwoners en de gehele Nederlandse samenleving. Mijn vraag aan mevrouw Kaag is dan ook: luister eens naar uw adviseurs op het Ministerie van Financiën. En dan niet diegenen die op een al te socialistische grondslag zijn gestoeld. Want liberaal ingestelde ambtenaren hebben wél verstand van de economie.
-----------------------------
Hans van Tellingen is auteur, spreker, economisch geograaf en is landelijk bestuurslid van BVNL, Belang Van Nederland.
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten